×

Nieuws

31 augustus 2015

Vox Luminis – Purcell – Funeral Sentences

Geschreven door: Robert Spannenberg

FOMU2015: Vox Luminis exposeerde zaterdagavond in de Grote Zaal van TivoliVredenburg met verbluffende overtuiging twee totaal tegenovergestelde facetten van Purcells muziek. Uitgevoerd werden de coronation anthem My Heart Is Inditing en de birthday ode Celebrate This Festival waarin een verrassende combinatie van dramatiek en vrolijkheid spraken, terwijl na de pauze in een choreografie van klank en beweging een innige plechtigheid aan de dag werd gelegd in funeral music van Purcell, Morley, Paisible en Tollett.

Na de instrumentale inleiding in Franse stijl van My Heart Is Inditing hadden de lage stemmen van Vox Luminis heel even tijd nodig om de juiste helderheid van toon te vinden. Ook de polyfone passages klonken niet spatgelijk, maar de uitbarstingen in het tutti en de (dynamische) overgangen tussen de delen kwamen goed uit de verf.

Lionel Meunier – bas en artistiek leider van het ensemble – had voor de pauze de directie in handen gelegd van klavecinist Anthony Romaniuk, die deze rol glansrijk en met zichtbaar plezier invulde. De delen van de ode Celebrate This Festival volgden elkaar in hoog tempo op, waardoor het energieke spel van Vox Luminis werd versterkt.

Ook na de pauze, die ergerlijk werd verlengd wegens een defect in het kistorgel, was er bijna geen rustmoment. Maar de muziek – van de instrumentale treurmarsen, tot de eenvoudige anthems van Morley en Purcells diepzinnige Music For The Funeral Of Queen Mary – ademde – omkadert met processies van zangers en instrumentalisten – zelf een serene rust.

Ten slotte zorgden Sara Jäggi en Zsuzsi Thot voor een fraaie afsluiting van het concert met Purcells O Dive Custos voor twee sopranen en basso continuo.

Een langere stilte had de uitvoerenden meer recht gedaan, maar uitgelokt door een individu begon het applaus weifelend om uit te monden in een staande ovatie.

Vox Luminis is Ensemble in Residense op het Festival en geeft maandag, woensdag en vrijdag nog concerten in Utrecht. Het levert ook muzikale bijdragen aan de dagelijkse Eventalks.

Het concert is terug te luisteren via deze link. (Doorscrollen naar: acht uur – zomeravondconcert.)