×

Nieuws

03 augustus 2016

Peter De Grote Festival 2016 – Kamermuziek

Geschreven door: Robert Spannenberg

Het Peter de Grote Festival 2016 – één van de culturele hoogtepunten van Groningen en omgeving –  is in volle gang. Het kamermuziekfestival heeft als epicentrum het Prins Claus Conservatorium, maar zet met veel concerten in sfeervolle kleine kerkjes ook onbekende plaatsen op de kaart. In series als Schumann, Schubert, Made in the USA, Geörgie, Orgel en De Koperen Tuin, treden onder meer op Johan Hofmann (klavecimbel), Juan Zurutuza (piano), Moshe Hammer (viool), Esther van Stralen (altviool), Corine ‘t Hoen (cello), Finne van der Maar (contrabas), Nata Tsvereli (piano), Igor Roma (piano), Chris Duindam (viool), Christophe Weidmann (altviool), Amparo Lacruz (cello), Amir Eldan (cello), Ivan Penkov (piano) het Hermitage Kwartet en artistiek leider Paul Koomen.

Zie voor het volledige programma deze link.

Een belangrijke poot aan het festival is de Summer Academy, bedoeld voor getalenteerde jonge musici die deze periode willen schaven aan hun techniek en repertoire. Naast het volgen van masterclasses bij gerenommeerde docenten krijgen ze de mogelijkheid om hun  podiumervaring te verbreden. De serie Young Masters in Concert staat dan ook garant voor concerten van tot op het bot gemotiveerde studenten, die niet meer dan het beste uit hun instrument willen halen.

Ook de niche Oude Muziek is vertegenwoordigd met nog een concert in Zeerijp en Anloo voor de boeg op respectievelijk 4 en 5 augustus. Werken van Jan Pieterszoon Sweelinck en zijn Duitse leerlingen worden gespeeld door een consort van fluiten, viola da gamba’s, violone, orgel en clavecimbel, met onder meer Alide Verheij (blokfluit), Sébastien Marc (blokfluit), Bert Honig (blokfluit), Lucile Boulanger (viola da gamba), Julien Leonard (viola da gamba), Nicholas Milne (viola da gamba), Eloy Orzaiz Galarza (orgel en clavecimbel) en Johan Hofmann (orgel en clavecimbel). Een recensie van dit concert zal vrijdag 5 augustus op Written in Music te lezen zijn.

Het festival loopt nog tot zaterdag 6 augustus, wanneer Johannette Zomer (sopraan) en Frans Fiselier (bariton) een light versie van Mozarts opera Le Nozze Di Figaro ten beste zullen geven, bijgestaan door acteur Peter Lusse (verteller) en Roele Kok (piano). De afsluiting vindt plaats in de Nieuwe Kerk in Groningen door de meest getalenteerde studenten en ensembles van de Summer Academy.