×

Nieuws

09 augustus 2022

Festivals Out Of The Box

UMADUM: Magische opera in een reuzenrad in München

Geschreven door: Dick Hovenga

Er zijn bijzondere festivals en heel bijzondere festivals. Het Out of the Box festival in München behoort zonder twijfel tot die laatste categorie. Met de opvallende opera UMADUM, een opera in een ronddraaiend reuzenrad, besloten ze de eerste zomereditie. Wij waren erbij voor verslag.

Creatief leider van het Out of the Box festival is Martina Taubenberger en ze is gezegend met het fascinerende talent van nooit opgeven. Geen idee is haar te groots. Zo was er in een eerdere editie van het festival reeds een concert te zien van een pianist die op 30 meter hoogte met een vleugel van de grond getakeld was door de grootste kraan die er in Duitsland te vinden was. Het concert vond ook nog eens in de winter plaats om 5 uur in de ochtend zodat de opkomende zon voor mooi licht zou gaan zorgen. Zo’n concert krijg je alleen voor elkaar als je iedereen in je omgeving weet te overtuigen.

Normaliter vindt het Out of the Box festival altijd plaats in de winter maar doordat Covid de afgelopen jaren zand in de radars strooide werd de 2022 editie naar de zomer verplaatst. Een gelukkige omstandigheid zodat we nu een weekend lang naar de opera konden gaan kijken en luisteren. Met avondvoorstellingen en kindermatinees meer dan genoeg mogelijkheden om volledig in de muziek en het project te duiken.

De komende dagen zullen we op verschillende manieren verslag doen. Natuurlijk van de concerten zelf, daar draaide het natuurlijk in eerste instantie om. Maar we duiken ook wat verder in het maakproces van het festival omdat we ruim de tijd kregen met Taubenberger te praten. En natuurlijk ook over de bijzondere muziek die gecomponeerd werd door de Oostenrijkse componist Christian Muthspiel.