×

Nieuws

04 juli 2017

The Songs of Scott Walker BBC proms-avond op radio en tv

Geschreven door: Dick Hovenga

Het concert The Songs of Scott Walker (1967-1970), dat plaats zal vinden op 25 juli als onderdeel van de BBC Proms, zal live op 6radio en BBC3 uitgezonden worden. Er zullen op de avond ook tv camera’s aanwezig zijn om alles op te nemen. De registratie zal op de aansluitende vrijdagavond 28 juli om 11.00 onze tijd (dus prime time 10 uur Britse tijd) op BBC Four te zien zijn.

Dat het ondertussen vrijwel geheel uitverkochte concert een enorme pers- en publieksreactie zou krijgen, was te voorzien. The Songs of Scott Walker 1967-1970 biedt een programma waarbij de songs die Scott Walker opnam voor de albums Scott, Scott 2, Scott 3, Scott 4 en ‘Til The Band Comes In voor het eerst live met een groot orkest gespeeld zullen gaan worden. Met John Grant, Jarvis Cocker, Richard Hawley en Susanne Sundfør staat een prachtverzameling vocalisten op het podium om de vroege songs van Scott Walker naar nieuwe hoogten te zingen.

Het was ruim drie jaar geleden dat Bella Union baas Simon Raymonde en journalist & Written in Music oprichter Dick Hovenga hun liefde voor Scott Walker deelden en vrijwel gelijk het idee ontstond een hommage aan de man te brengen die zo ontzettend veel voor hun muzikale leven betekend heeft. Duidelijk was gelijk dat ze het alleen zouden doen als ze de allerbeste arrangeur(s), het allerbeste orkest, de allerbeste zangers en de zegen van Scott zelf zouden krijgen. Anders zou het project absoluut geen zin hebben.

Een eerste rake aanzet werd gegeven toen Dick zijn vriend Jules Buckley (arrangeur/dirigent van The Heritage Orchestra en Metropole Orkest) over het idee aansprak en deze gelijk super enthousiast reageerde. Dat was een enorm belangrijke schakel. Daarna volgde twee jaar plannen maken en mogelijkheden zoeken om het concert plaats te laten vinden. Simon en Dick vonden genoeg enthousiasme om zich heen maar een finale zet moest gegeven worden.

Deze kwam uiteindelijk op nieuwjaarsdag 2017 toen Jules vertelde dat er binnen het programma van de BBC Proms van aankomende zomer een mogelijkheid was om een hommage aan Scott Walker te doen. Na wat heen en weer mailen en bellen werd uiteindelijk dinsdagavond 25 juli als de meest geschikte datum aan ons toegewezen.

Jules regelde het geweldige Heritage Orchestra en Simon en Dick de vocalisten, wat uiteindelijk met de heftig lange planningen die muzikanten tegenwoordig hebben, moeilijker bleek dan verwacht. Maar de toppers van de wish list maakten data vrij, vereerd als ze waren om de songs van Scott met orkest te kunnen/mogen zingen. Ondertussen was Scott Walker zelf ook optimaal bij het concert betrokken. Super enthousiast als hij is geworden levert hij zijn bijdrage aan alles dat met het concert te maken heeft.