×

Nieuws

06 maart 2024

Stream is het nieuwe album van Fergus McCreadie en zijn trio

Geschreven door: WiM Redactie

Label: Edition Records

Na het machtige tweeluik Cairn uit 2021 en Forest Floor uit 2022 verschijnt op 3 mei met Stream het nieuwe album van de Schotse pianist Fergus McCreadie en zijn sublieme trio, met David Bowden op contrabas en Stephen Henderson op drums.

Stream is het vervolg waar met Cairn te reis begon die diep geworteld is in de natuur, het Schotse landschap en hoogland in het bijzonder. Stream, de titel zegt het al, gaat verder op deze intrigerende verkenningstocht, dit keer naar de essentie van water.

De verhaallijn van het album is een bewijs van de evoluerende muzikale identiteit van het trio, nauwgezet gemaakt om een reis van duisternis naar licht te weerspiegelen. Zoals McCreadie het zelf zegt: ‘What I like most about this album is that it evolves from dark to light as the album goes on. It’s a sort of cloudy skies to sunnier skies journey, quite different from previous albums where the track sequence was more arbitrary’.

Met Stream bieden Fergus McCreadie, Bowden en Henderson een verfrissend tegengif voor het voorspelbare. Hun muziek is een viering van individualiteit, een reis die resoneert met de unieke stem van het trio. Het is een uitnodiging aan luisteraars om zich onder te dompelen in een soundscape die zowel vertrouwd is door zijn Schotse wortels als revolutionair in zijn jazzuitvoering – een doel dat elke artiest nastreeft.

Wij kunnen niet wachten tot we Stream in zijn geheel kunnen horen. Hier alvast een geweldige kennismaking met het nieuwe Stony Gate.