×

Nieuws

09 november 2022

Portico Quartet verrast met live album en film

Geschreven door: WiM Redactie

Label: Gondwana Records

Met een concertfilm opgenomen in de legendarische Studio One in Abbey Road en een liveregistratie van die opnamen als Terrain (Extended) – Live in Studio One: An Abbey Road 90th Session in een gelimiteerde oplage op vinyl en CD verschijnt er dit jaar dus toch nog nieuw werk van Portico Quartet.

Het album Terrain stond centraal op een beperkt aantal concerten waar de band ook strijkers, waarmee de band uitgroeide tot Portico Quartet Ensemble, voor had uitgenodigd. Wij zagen de band op 28 oktober 2021 in St. Johns Church in Hackney tijdens een uitverkocht en weergaloos concert. (Verrassend genoeg op de dag dat hun tweeluik-album Monument, het meer electronic album van de twee, uitkwam.)

De concerten werden met zoveel enthousiasme ontvangen dat opvolging niet kon achterblijven. Besloten werd om deze dan maar gelijk ook vast te leggen. En waar beter dan dat te doen dan in Studio One in Abbey Road in Londen. Het idee om de opnamen als een set vast te leggen, als een concert te spelen en dan naast dit qua geluid ook op beeld vast te leggen omarmd.

Terrain (Extended) – Live in Studio One: An Abbey Road 90th Session bevat een uitgebreide versie van de suite die opnieuw is gearrangeerd voor het Portico Quartet Ensemble – een subtiele herconfiguratie van de band met een strijkkwartet – ‘waardoor de diepere texturen en resonanties van de compositie volledig kunnen worden verkend en de dialoog tussen rust en een subtiel verontrustende melancholie, die van Terrain zo’n mooi en krachtig stuk maakt, wordt uitgebreid’.

De film is reeds online gezet (hieronder te bekijken), de fysieke uitgave van Portico Quartet Ensemble – Terrain (Extended) – Live in Studio One: An Abbey Road 90th Session op dubbelvinyl en CD zijn gelimiteerd en vanaf 26 november in de winkels te verkrijgen.

Performers: Duncan Bellamy – drum set, MPC1000 sampler Jack Wyllie – saxophone, prepared piano Taz Modi – Prophet 08, Juno 60, bass guitar Keir Vine – hang drums, piano Simmy Singh – violin Joy Becker – violin Laura Senior – violin Rachel Shakespeare – cello

All tracks written, composed and produced by Duncan Bellamy and Jack Wyllie

String arrangements by Jack Wyllie

Mixed by Greg Freeman and Portico Quartet

Engineer – Chris Bolster

Assistant Engineers – Marta Di Nozzi / Daniel Hayden