×

Recensie

Eigentijds

10 juli 2024

Nightports w/ Matthew Bourne

dulcitone 1804

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Leaf

dulcitone 1804 Nightports w/ Matthew Bourne Eigentijds 4.5 Nightports w/ Matthew Bourne – dulcitone 1804 Written in Music https://writteninmusic.com

Het Nightports project blijft een zeer bijzondere. Na albums met Betamax (The Comet is Coming) en bassist Tom Herbert (het album dat moeiteloos onze top tien van het jaar haalde) keren Adam Martin en Mark Slater terug bij Matthew Bourne, de toetsenman waarmee het Nightports project in 2018 begon.

Het album ontstond bijna per toeval, toen Martin en Slater in Bourne’s studio aan een ander project werkten en een klein, onopvallend instrument tegen de muur zagen staan: de dulcitone. Toen Matthew daar wat tonen op speelde waren de mannen gelijk verkocht. De sound ligt ergens tussen een celeste en een piano in, heeft het een heldere, klokachtige kwaliteit die doet denken aan een vreemde andere wereld.

Feit: De dulcitone produceert geluid wanneer met vilt bedekte hamers een reeks stemvorken raken, waardoor ze gaan trillen – een voorloper van de nu iconische Fender Rhodes, die hetzelfde concept gebruikte maar ontworpen was voor elektrische versterking. Het werd rond 1860 uitgevonden door Thomas Machell in Glasgow en ongeveer 40 jaar lang in kleine hoeveelheden geproduceerd.

Dulcitone 1804, het album dat nu van Nightports en Matthew Bourne in de winkels ligt werd geproduceerd op instrument nummer 1804 en is waarschijnlijk het eerste album dat volledig op de dulcitone is gemaakt. En net als alle andere Nightports projecten kreeg Bourne vol de ruimte om uit de dulcimer alle geluiden te halen die hij wilde en gingen Martin en Slater en later in hun eigen studio mee aan de slag.

Wat deze mannen voor elkaar krijgen blijft iets onwerkelijks hebben. Het is echt ongelooflijk hoe zij een instrument naar voren kunnen halen en daar nieuwe elektronische klanken aan toe voegen. Klanken die elk geluid, zoals nu uit de dulcimer, nog interessanter maken. Absolute soundverrijking.

Dulcitine 1804 beluisteren is als een droom. Nog geen half uur duurt het album, maar wat je dan hebt gehoord heeft je even helemaal uit de bestaande wereld geplaatst. Bourne haalt de meest bijzondere klanken uit de dulcimer. Klanken die even sfeervol als dwars zijn immer diep en emotioneel. Martin en Slater trekken met hun electronic klanken de stukken de ruimte in, geven ze licht en lucht.

Dulcitone 1804 is daarmee een nieuwe kunststuk van Nightports w/ Matthew Bourne en een buitengewone luisterervaring. Hoog tijd dat deze mannen eens naar de Lage Landen komen om de prachtklanken (van hun vier albums) eens live ten gehore te komen brengen. Een moment om geestelijk volledig weg te drijven op alle prachtigs dat deze mannen creëren. 1. Measurement
 2. Machell
 3. Unveil
 4. Wolf
 5. Plads
 6. Faele
 7. Apricity
 8. Linearity
 9. Fux
 10. Fork
 11. Traction