×

Nieuws

17 februari 2016

Pinkpop 2016: veel krenten in de pap

Geschreven door: Pieter Visscher

Het is woensdagochtend, 16 februari. Een rij van een dikke honderd meter voor de deur van Paradiso. Waarom? Vanwege de perspresentatie van Pinkpop 2016. Ook daaruit valt af te leiden dat Nederlands grootste festival enorm in de lift zit de laatste jaren. De zaal zit stampvol. Jan Smeets ziet er dan ook tevreden uit op het podium van de Amsterdamse poptempel.

Ouderwets geflankeerd door 3FM-dj Giel Beelen, die steevast de presentatie in handen heeft. ‘Mag ik een enórm applaus voor Mister Pinkpop, Jan Smeets?’ De massa laat zich horen. Paradiso wordt getrakteerd op diverse acts, die in het weekeinde van 10, 11 en 12 juni acte de présence geven in Landgraaf. Er wordt afgetrapt met het rockende tweetal Storsky, dat ook Pinkpop mag openen, als winnaar van de bandwedstrijd Nu Of Nooit. Ze hebben beiden een kolderiek snavelmasker op de neus, dat niet afleidt van de kwalitatief sterke geluidsmuur die op de zaal afkomt. Duidelijk beïnvloed door dat andere knallende duo Royal Blood, alsook Queens Of The Stone Age, is Storsky een act om rekening mee te houden de komende tijd. Brein achter Storsky is Limburger Michiel Claessen, die met zes verschillende drummers zijn debuutplaat opnam. Gaan we zeker meer van horen. Storsky is niet de enige rockact tijdens dag één van Pinkpop. Zo staan ook onder meer Gary Clark Jr, headliner Red Hot Chili Peppers en ons eigen De Staat geprogrammeerd. De Nijmeegse formatie doet een korte set tijdens de perspresentatie, die ouderwets knalt. De Staat is in bloedvorm. Dat belooft nog wat in juni.

Douwe Bob, die zondags op Pinkpop staat, speelt ook twee nummers. Hij is het grootste zangtalent dat De Beste Singer-songwriter Van Nederland heeft voortgebracht en heeft inmiddels een band met veel klasse om zich heen verzameld, waarin onder meer toetsenist/zanger Matthijs van Duijvenbode te vinden is. Douwe is een ontwapenende jongen, met het muzikale hart op de juiste plaats. Hetgeen bovendien geldt voor Lucas Hamming, die gaat debuteren in Landgraaf. Ook Hamming heeft een prima begeleidingsband, die ervoor zorgt dat zijn zelfgeschreven rockliedjes prima uit de verf komen.

Hij wordt tijdens de Pinkpopzaterdag vergezeld door een aantal mooie namen. Puscifer bijvoorbeeld. Die andere band van Maynard James Keenan, wiens Tool nog altijd niet met een nieuwe plaat op de proppen is gekomen, sinds 2006, en waarvan het na tien jaar nog maar afwachten is of dat daadwerkelijk nog gaat gebeuren. Gelukkig is hij met Puscifer nooit gek veel verwijderd van het geluid van Tool. Puscifers The Remedy is zo’n song die ongetwijfeld voor kippenvel gaat zorgen in Landgraaf. Terwijl Doe Maar (jawel!) en mega-act Rammstein de dag ook prachtig inkleuren. Dat lijdt geen twijfel.

De Pinkpopzondag kent met onder meer de stijlvolle, klassieke soul- en rock-‘n-rollhelden Vintage Trouble, Balthazar en good old Lionel Richie (!) uitstekende opwarmers voor de absolute hoofdact en tevens afsluiter van Pinkpop 2016, Paul McCartney. De invloedrijkste muzikant aller tijden debuteert in Landgraaf en als dat optreden net zo sterk wordt als dat van afgelopen jaar in de Ziggo Dome, levert hij een bovennatuurlijke prestatie. Paul McCartney bewees in Amsterdam nota bene nog altijd state of the art te zijn. En dat op 73-jarige leeftijd.

De organisatie van Pinkpop is er, resumerend, in geslaagd een programma samen te stellen dat nogal wat krenten in de pap heeft. De grootste onbekende tussen alle namen is One OK Rock. Voor het eerst een Japanse band in Landgraaf. Verkopen ze eigenlijk sushi in de Kalm Aan Laan?

Vrijdag 10 juni

Red Hot Chili Peppers

Major Lazer

James Bay

Bastille

Years & Years

De Staat

The Common Linnets

Gary Clark Jr

Bear’s Den

Skip & Die & Friends(dj-set)

One Ok Rock

The Struts

Storksky

Zaterdag 11 juni

Rammstein

Doe Maar

Puscifer

Lianne La Havas

James Morrison

Ghost

Noisia

Halestorm

Walk Off The Earth

Matt Simons

Skilet

Nothing But Thieves

Lucas Hamming

Parquet Courts

The Sore Losers

(Er wordt nog een viertal namen aan de zaterdag toegevoegd).

Zondag 12 juni

Paul McCartney

Lionel Richie

Kygo

Skunk Anansie

Bring Me The Horizon

Balthazar

John Newman

All Time Low

Vintage Trouble

Douwe Bob

Tom Odell

Jamie Lawson

St Paul & The Broken Bones

DJ’s Waxfuebd & Prime / Sevn Allias (live) / Broederliefde (live)

Graveyard

The London Souls

Slaves