×

Nieuws

28 februari 2017

Onverwachts einde aan Zwitsers jazztrio Plaistow

Geschreven door: Dick Hovenga

Na tien jaar, vier albums, een live EP, vier EP’s en driehonderd optredens geeft het Zwitserse trio Plaistow via hun site vandaag aan er mee te stoppen. Een reden wordt niet aangegeven. Een erg opvallende gebeurtenis omdat ze juist met hun laatste album Titan van twee jaar terug, wereldwijd doorbraken en nog maar een paar weken geleden de prima Live At Bimhuis EP uitbrachten. Niets wees op een einde van het muzikaal grenzen verschuivende trio.

Plaistow, het trio met pianist Johann Bourquenez, bassist Vincent Ruiz en drummer Cyril Bondi, startte ruim 10 jaar terug en bouwden met een dwars oeuvre aan een spannende opmars binnen de jazz. Het opduwen van de grenzen binnen de jazz werd met overrompelend spel met elk album verder uitgediept. Toen na het geweldige Lacrimosa (2012) en het uitstekende derde album Citadelle (2013) de verdiende doorbraak uitbleef was het Bourquenez die bijna besloot het trio te beëindigen, zoals hij in een interview met Written in Music aangaf. Toch vond hij de energie en inspiratie om, thuis werkend aan composities en deze bijna af met zijn trioleden pas te delen, nog een album te maken. Titan, het meest dwarse tegelijk avontuurlijke album van het trio, bleek niet alleen hun meesterstuk maar nu dus ook officieel hun allerlaatste album.

Komende zaterdag 4 maart geeft de band hun laatste concert in Vevey, Zwitserland.

Om de mannen vooral niet te vergeten hieronder een liveopname die maar weer eens heel goed aangeeft wat we moeten gaan missen.