×

Nieuws

15 juli 2016

Miss Sharon Jones!! is een emotionele rollercoaster

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Daptone Records

Eindelijk komt de documentaire over soul zangeres Sharon Jones uit in de bioscopen. Zoals het er nu uitziet eerst in de Amerikaanse en Britse maar het zou ons verbazen als deze ook niet snel naar Nederland komt. Al kunnen we het mis hebben omdat die fijne Don Cheadle film Miles Ahead ook in ons land alleen maar op DVD terecht gaat komen.

Miss Sharon Jones! geregisseerd door Barbara Kopple, beleefde een première op het Toronto International Film Festival en zal vanaf eind deze maand in de Amerikaanse en Britse bioscopen te zien zijn.

De documentaire over Sharons leven, carrière en haar strijd tegen kanker is een emotioneel manifest van een soulster geworden die ten koste van haar eigen gezondheid leeft voor fans. De opnamen voor de documentaire begonnen toen Jones en The Dap Kings net de opnamen van hun geweldige album Give The People What They Want beëindigd hadden en ze zich klaar maakten voor een grote wereldtour.

Het was rond deze tijd dat de gezondheid van Jones zo achteruit holde dat ze naar de dokter ging. Daar werd kanker geconstateerd en begon haar strijd tegen de ziekte die begin 2015 leek overwonnen te zijn. De optredens die Sharon Jones & The Dap Kings vervolgens gaven waren zo intens en emotioneel dat niemand ze meer zal vergeten. Het leek allemaal zo goed te gaan toen Jones bij de première van de documentaire/film vertelde dat de kanker weer was terug gekomen.

Dat het heftige tijden waren laat Miss Sharon Jones! maar al te goed zien. Zowel de lijdensweg van Jones, de onzekerheid bij de band (gaat het ooit nog goed komen?) en de fascinerende terugkeer zijn strak gedocumenteerd. Ondanks het feit dat de documentaire een soulfeest van jewelste had moeten worden is het nu een documentaire van een soulzangeres die op latere leeftijd een pracht van een carrière begon en waar die vreselijke ziekte haar bijna velde en alles wat ze opgebouwd had ineens volledig leek in te storten.

Barbra Kopple won in 1976 reeds 2 Oscars met de baanbrekende documentaire Harlan County, USA. Ze maakte daarna ook nog de muziek gerelateerde films Wild Man Blues, over Woody Allens liefde voor muziek, My Generation over de Woodstock festivals en de Dixie Chicks-film Shut Up & Sing.

https://www.youtube.com/watch?v=ltlW_lgkcAM