×

Nieuws

16 januari 2018

Brussels Jazz Festival 2018

Live: Jazz in prachtige tekeningen gevat

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Bries

Op Brussels Jazz werd zondag het fraaie boek Live – Jazzconcerten op papier gepresenteerd. Een boek vol tekeningen van de Vlaamse Pieter Fannes en de Franse Yann Bagot, beide briljante tekenaars die zich voor het boek toelegden op het tekenen van live spelende jazz musici.

Live – Jazzconcerten op papier, uitgegeven door de kleine maar vermaarde uitgeverij Bries, had een mooie opdracht. ‘Is het mogelijk om de magie van een optreden in tekeningen te bevatten? Kan je improvisatie in muziek vertalen naar improvisatie op papier? Kan je muziek niet alleen horen, maar ook zien?

Dat de mannen optimaal geslaagd zijn in het beantwoorden van deze vragen laat het prachtige Live – Jazzconcerten op papier in volle glorie zien. Een dikke 200 pagina’s vol rijke prenten die musici in volle glorie aan het werk laten zien. Van Avishai Cohen tot Bill Frisell, van Christian McBride tot Wayne Shorter en van Sons of Kemet tot Philip Catherine en Toots. Om er maar een paar te noemen.

live-22

Fanner en Bagot hebben de gave om muzikanten in het moment vast te leggen. Vandaar ook dat Brussels Jazz de mannen vroeg op het festival dit jaar tekeningen te maken van elke spelende artiest. Dus 10 dagen lang! De tekeningen worden na het concert in noodtempo op de drukpers vermenigvuldigd en verkocht. Niet alleen krijgen de muzikanten zelf er allemaal mee naar huis, de tekeningen zijn ook aan de zaal te koop en voor een bescheiden bedrag van 10 euro gaan ze als warme broodjes ver de toonbank.

Live – Jazzconcerten op Papier is uitgegeven door uitgeverij Bries en is aan te vragen op bries.be (contact informatie onderaan de site).

Wees er snel bij want de oplage is maar 750 stuks en reeds in de voorverkoop en bij de boekpresentatie vlogen de boeken uit de schappen. (Dat kwam bij de presentatie ook zeker doordat Fanner en Bagot elk boek met een verse tekening en handtekening verfraaiden).