×

Concert

15 januari 2018

Brussels Jazz Festival 2018

Adembenemend Book of Air op Brussels Jazz

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Granvat

Erg goed idee van Brussels Jazz om op de zondag het programma om 11.00 uur te beginnen met een brunchconcert. Eerst relaxed aan lange tafels met elkaar een lekker broodje eten, koffie en sap drinken en dan rustig aan naar de grote zaal lopen om daar Book of Air hun album Fieldtone te zien en horen spelen. Een band die juist om die tijd voor een fraaie verstilling kan zorgen.

Book of Air

Mooi ook om te zien dat de organisatie van het festival het podium met matrassen heeft vol gelegd, dat wij daar dus mogen zitten en liggen en dat er boven de band, die tegen de rand van het podium aanstaat, een heel groot doek is gehangen om projecties op te laten zien. Niet alleen heel fijn om de zaal eens van deze kant te benaderen, maar tevens met een selecte groep mensen (wederom een uitverkocht concert!) dicht op elkaar de muziek van Book of Air (wederom zo’n fijne groep binnen het Granvat collectief) te ondergaan.

En ondergaan is exact het juist woord. Als de lichten uitgaan en de band begint te spelen verplaats je je als vanzelf naar een andere wereld. De rustig opbouwende klanken van elektrische gitaren, die met hun fijne galm als verwaaiingen over je heen komen, met daar overheen subtiele percussie, fraaie contrabasklanken en de prachtige klanken van de kanklès (een ingenieus Baltisch snaarinstrument met een zeer bijzondere klank) laten je in een haast transcendente rust zakken. Een rust die zo genoeglijk is dat je er welhaast in wilt blijven vertoeven.

De muziek wordt voorzien van prachtige beelden van Wim van Egmond, een videast die zijn fascinatie voor eencelligen en andere haast onzichtbare wezentjes in realistische maar onwerkelijk ogende beelden heeft omgezet. In combinatie met de bezwerende muziek, die tussen minimalisme en post-rock inhangt, de ideale combinatie om optimale rust te veroorzaken. Doordat de beelden als stille traagheid over de muziek verschijnen vinden muziek en beeld een wonderlijk mooi geheel.

Ik had eerder de mogelijkheid een live-vertolking van Book of Air: Vvolk mee te maken in De Singel in Antwerpen. Achterover liggend op strandstoelen en kijkend naar een fascinerend met beelden verlicht plafond maakte de muziek toen ook al zoveel indruk. Book of Air is een gezelschap dat je vanaf het allereerst moment in de andere staat van denken brengt, je even de snelle wereld doet vergeten, je de ruimte geeft om na te denken. En hun muziek is ronduit schitterend en schilderachtig gelaagd.

Book of Air: Fieldtone was op deze editie van Brussels Jazz van een andere schoonheid. Na 3 volle dagen festival was verstilling op z’n plek en mooier dan met dit concert kon het gewoonweg niet worden.