×

Nieuws

17 januari 2018

Brussels Jazz Festival 2018

Fascinerend: Fulco Ottervanger en de jazztekenaars

Geschreven door: Dick Hovenga

Wat een goed idee om Pieter Fannes en Yann Bagot een schilderij te laten maken terwijl Fulco Ottervanger (De Beren Gieren, BeraadGeslagen) volslagen originele geïmproviseerde muziek als basis dient. De boekpresentatie van Live – Jazzconcerten op papier was nog maar net afgelopen of Fannes en Bagot, de tekenaars van de prachtige prenten in het boek, doken het podium van Studio 1 in om daar op een groot doek een spontaan schilderij te creëren.

The Sleep of Reason

Inspiratie kregen ze door de eindeloze muziek die Fulco Ottervanger daar onbevangen en geïnspireerd als altijd als basis voor legde. Achter de grote vleugel gezeten, maar net zo hard gebruik makend van plastic koffiebekers, speelgoed als elektronica trok hij mooie muzikale mistflarden op die al even onnavolgbaar als indrukwekkend klonken. Fannes en Bagot, die in hun boek Ottervanger al fraai portretteerden, lieten zich de klanken zeer weggevallen en dreven op het enthousiasme dan weer het dwarse karakter van de muzikale ondergrond die al even inspirerend klonk als wat de mannen op het doek voortbrachten.

Wat een geweldig idee, deze combinatie en wat een fascinerend dik uur was het. Je hoorde Ottervangers volslagen nieuwe muziek uit zijn vingers vloeien, die meer dan ooit klassiek geïnspireerd was, maar waar hij net zo gemakkelijk al trommelend op een bekertje mee over het podium liep, en ondertussen zag je een majestueus groot schilderij ontstaan. De uitkomst was na een dik uur ronduit indrukwekkend te noemen! Vooral als je het podium opliep en wat dichter bij het schilderij kon staan. Finesses over de volle meters gemaakt met overvloeiende inspiratie!

Foto’s: Michel van Rhijn