×

Nieuws

12 juli 2016

John ‘Cougar’ Mellencamp weer volop op vinyl verkrijgbaar

Geschreven door: WiM Redactie

Label: Mercury

In tijden waarin vinyl weer een fijne overhand in de platenwinkels inneemt is het goed om ook John Mellencamp weer optimaal terug te zien. Mercury heeft veel van zijn oude albums weer opnieuw opgeperst en wat een feest om deze nu op 180 grams in een rijk opgepoetste mix weer opnieuw te beluisteren.

Natuurlijk noemt hij zich alweer jaren gewoon John Mellencamp, zoals hij altijd al heette voordat zijn toenmalige manager hem de bijnaam Cougar gaf. De korte periode dat hij alleen John Cougar heette bracht hij alleen zijn eerste albums uit waarvan American Fool (1982) met de doorbraakhit Jack & Diane natuurlijk de bekendste was. Wat een miljoenenverkoper was dat. Reeds met de uitstekende opvolger Uh Huh (1983) voegde hij Mellencamp aan zijn artiestennaam Cougar toe. Het was al net zo’n grote verkoper met grote hits als Crumblin Down, Authority Song en Pink Houses. Een absolute klassieker en Mellencamps eerste meesterwerk. Met het donkerdere Scarecrow (1985) maakte hij zijn tweede meesterwerk. Het door Don Gehman lekker krachtig, tegelijk rafelig geproduceerde album maakte Mellencamp definitief de Springsteen van het platteland. Zowel tekstueel als in overtuigingskracht. Met Small Town, Lonely Ol’ Night en R.O.C.K in the U.S.A maakte hij onvervalste klassiekers.

Rock geïnjecteerd met country bevatte het daarop volgende meesterwerk The Lonesome Jubilee (1987) de wereldhit Paper In Fire en het al net zo ijzersterke Cherry Bomb en Check It Out als hits. Nog steeds een absolute prachtplaat. Big Daddy (1989) was het fraaie opvolgende album dat met songs als Pop Singer en vooral Jackie Brown weer geweldige hits had.

De albums American Fool, Uh Huh, Scarecrow, The Lonesome Jubilee en Big Daddy zijn weer optimaal op vinyl verkrijgbaar.