×

Nieuws

12 oktober 2016

Is Adam Betts de beste drummer van dit moment?

Geschreven door: Dick Hovenga

Met het fantastische Three Trapped Tigers maakt de Britse drummer Adam Betts al jaren grote indruk. Maar natuurlijk zijn het ook zijn samenwerkingen met het Heritage Orchestra en Emperor Yes die steeds volop tot de verbeelding spreken. Op 12 november verschijnt zijn baanbrekende album Collosal Squid.

Wij leerden Betts over de afgelopen jaren kennen als een absolute geweldenaar. De man die zoveel power in de sound van een band weet te stoppen dat er daarna geen houden meer aan is. Een drummer die ook nog eens, zo belachelijk als het klinkt, van coole jazz naar knallende rock en ratelende drum-’n-bass kan schakelen.

Betts vervolmaakte in 2006 zijn studie als percussionist in jazz op de Royal Academy of Music in Londen. Al snel vormde hij daarna met Matt Calvert (gitaar, synths, electronics) en Tom Rogerson (keyboards, vocalen) Three Trapped Tigers, een band die een heerlijk opgefokte mix van rock, noise en electronic maakt. Daarnaast werkte hij met Braziliaanse legende Eumir Deodato, Airto Moreira en Chris Bowden en had hij een voorname ritmische rol binnen James Taylor Quartet, The Engine en Full Fat.

Ronduit indrukwekkend was zijn rol als drummer bij de Heritage Orchestra toen ze daar in 2014 op uitnodiging van James Lavelle (MO’ Wax, UNKLE), tijdens een door hem gecureerde versie van het geweldige Meltdown festival in de Royal Festival Hall, een orkestrale bewerking van Goldie’s meesterwerk Timeless ten gehore brachten. Zijn drukwerk was zo overweldigend goed dat de beelden, met een super enthousiaste Goldie als aanjager, daarvan al snel de wereld overschoten. Een reprise werd op veler verzoek in de zomer van 2015 over een aantal (zeer snel uitverkochte) Britse podia voldaan. Betts excelleerde weer!

Het laatste jaar heeft Betts, naast alle drukke werkzaamheden met Three Trapped Tigers en andere bijzonderheden, vooral besteed aan het vervolmaken van zijn eerste solo album Collosal Squid. Een album dat klinkt als geen ander album dat een drummer ooit gemaakt heeft. Het is een album volledig gemaakt met de nieuwe heilige drum drie-eenheid van akoestische drums en de mogelijkheden van de Ableton, een high tech drumcomputer, en de SPD-SX. In deze combinatie ontstaat een super breed ritmisch geluid dat een akoestische drumsound aan electronic percussie verbindt en waarbinnen ook nog extra sounds, soundscapes en instrumenten via kliks kunnen worden ingebracht. Daarbij kreeg hij overigens wat hulp van John Calvert, broer van Matt waarmee Adam in Three Trapped Tigers speelt.

Collosal Squid gaat op 12 november uitkomen. Van wat we nu al gezien en gehoord hebben kunnen wij niet wachten!