×

Nieuws

31 januari 2024

Gleb (Iamthemorning) en Bi-2 vrij!

Geschreven door: WiM Redactie

Gleb Kolyadin, de begaafde pianist van Iamthemorning (op de foto rechts) trok met de tour van de Russische band Bi-2 naar Thailand. Gleb zou met hen optreden tijdens de tour daar. Met zijn eigen band releasete hij meerdere albums waarvan wij Belighted en The Bell nader belichtten.

Bi-2 draait zelfs al langer mee in Rusland, is daar een gevestigde naam. Bi-2 heeft zich uitgesproken tegen de oorlog en tegen Putin. Dat deed hun zaak geen goed. Met de notie als ‘foreign agent’ door de Russische overheid te worden aangemerkt, was het leven voor de leadzanger al fors getekend. Sterker, Bi-2 werd verbannen.

De band zocht hun heil in het buitenland en ging ook op tour buiten Rusland. Ze hadden concerten gepland in Turkije en in Thailand. Nu blijkt dat de band met Gleb er bij na een optreden in Phuket is gearresteerd. Aanleiding voor de arrestatie was dat de papieren van de band niet in orde waren. Met het onmiddellijk betalen van de boete leek de kwestie te kunnen worden opgelost.

De arrestatie werd echter niet ongedaan gemaakt. Sterker, naar verluidt intervenieerde Rusland rondom de arrestatie, stuurde dat land op de langere duur van de detentie en bij het stoppen van uitwijzing naar Israel. Een aantal bandleden zou daar naar toe kunnen op basis van hun paspoorten. Dat was zelfs al geregeld en werd vandaag terug gedraaid. Het alternatief? Uitwijzen naar Rusland, met alle risico’s van dien.

Update! Bericht kwam zojuist van Marjana Semkina, zangeres en bandgenoot van Gleb bij Iamthemorning: de zeven zijn nu vrijgelaten en zijn nu allen onderweg naar Israel.