×

Recensie

Pop

30 november 2014

I Am The Morning

Belighted

Geschreven door: Nausikaä de Blaauw

Uitgebracht door: Kscope

Belighted I Am The Morning Pop 4 I Am The Morning – Belighted Written in Music https://writteninmusic.com

Pianist Gleb Kolyadin en zangeres Marjana Semkina zijn Iamthemorning: een Russisch duo uit St. Petersburg dat vorige maand hun tweede album uitbracht, getiteld Belighted. Een muzikaal sprookje dat een prachtig verhaal vertelt middels een zeer aangemane mix van klassiek, pop en een vleugje rock, met een overduidelijk progressieve inslag.

Het debuutalbum van Iamthemorning kwam uit in 2012. Die plaat was (en is nog steeds) gratis te downloaden, omdat, zoals de band het zelf verwoordt: “it is in our power to give it away for free. We believe that music has to be available for everyone.” Met dit alom gewaardeerde folk-rijke werk werden er hoge verwachtingen geschept voor de toekomst.

Mede door de aandacht en bijdragen van o.a. Danny Cavanagh (Anathema, groot bewonderaar van de band), Gavin Harrison (Porcupine Tree, hij verzorgde alle drumpartijen op dit tweede album) en Marcel van Limbeek (produceert en mixt de platen van Tori Amos en nu dus ook Belighted) is Iamthemorning nu in het vizier van progliefhebbers wereldwijd gekomen. En laten we wel wezen, een engelachtige zangeres met een feeërieke stem is natuurlijk ook een verademing in een genre waar zang doorgaans helaas nog vaak als ondergeschikt wordt beschouwd en mannenstemmen de boventoon voeren.

Gleb Kolyadin is een begaafd pianist, volgens Danny Cavanagh van Anathema zelfs “the single greatest pianist I’ve ever met in my life.” Begaafd is hij zeker, en met name de piano-strijkarrangementen op Belighted zijn prachtig. Samen met de stem van Semkina legt het pianospel van Kolyadin een duidelijke basis voor de sprookjesachtige, subtiele doch complexe, soms orkestrale arrangementen die worden aangevuld door drums (Gavin Harrison), basgitaar, gitaar, strijkers (Nevsky String Quartet) en zelfs harp.

Belighted is absoluut een mooi en interessant album waarop ontzettend veel valt te ontdekken. De dromerige stem van Semkina komt bij mij hier en daar wel over als een generieke meisjesstem, af en toe wat fragiel, en overschaduwt soms de prachtige instrumentatie eronder. Toch heeft haar stem tegelijkertijd een ongelooflijke puurheid en ongepolijstheid over zich en naarmate het album soepel voortschrijdt en het ene nummer naadloos overvloeit in het andere, word je als luisteraar steeds weer verrast door de veelzijdigheid van het duo, de muzikale klik die duidelijk hoorbaar is, de prachtige combinatie van klassiek, pop en rock en de prettige combinatie van ‘huiskamer’ en bombast.

Dat Iamthemorning veel talent en een geheel eigen stijl heeft, staat buiten kijf. Dat ze nog veel verder kunnen groeien, ook. Iamthemorning is een ruwe diamant die nu al schittert, maar in de toekomst ongetwijfeld nog feller zal schitteren.

Tracklisting Belighted:

 1. Intermission IX
 2. The Howler
 3. To Human Misery
 4. Intermission X
 5. Romance
 6. The Simple Story
 7. Intermission XI
 8. 5/4
 9. Crowded Corridors
 10. Gerda
 11. Os Lunatum
 12. Intermission XII
 13. K.O.S.
 14. Reprise Of Light No Light
 15. Intermission XIII