×

Nieuws

12 oktober 2014

Flamencogitarist Tomatito naar Nederland

Geschreven door: Rik van Boeckel

Tomatito. Soy FlamencoTomatito, een van de grootste flamencogitaristen van dit moment, komt weer naar Nederland, onder andere naar Paradiso waar hij een aantal jaar terug een onvergetelijk concert gaf. “Bij Tomatito is grote klasse nog een understatement,” schreef ik toen.

In de loop van 2013 bracht Tomatito, opgegroeid in een flamencofamilie in Almería, het album Soy Flamenco uit waar ook zijn dochter Maria Angeles en zoon Tomate jr aan mewerkten. Zij zullen er ook bij zijn tijdens zijn Nederlandse tour. Tomatito is een vernieuwer die stevig geworteld is in de traditie van de flamenco. De februari dit jaar overleden Paco de Lucia had grote invloed op zijn spel, Tomatito verrijkte die met zijn ‘toque gitano’ (aanslag met de duim van de rechterhand). Zijn spel is verfrissend, subtiel, met veel nuances en lyrische klankkleuren. Zijn meesterschap over de compás, de ritmische ruggegraat van de flamenco, en zijn fabuleuze techniek brachten hem de hele wereld over. Hij  speelde met Paco de Lucia en de legendarische zanger Camarón de la Isla.

Tomatito groeide op met het gecompliceerde bulería ritme, waarvan 4 verschillende versies op Soy Flamenco staan. “Het is mijn favoriete ritme, het is een deel van mezelf geworden,” vertelde hij me eind 2013 vlak voor een grandioos optreden in de Palau de la Musica in Barcelona. Hij koppelde zijn virtuoze techniek aan veel gevoel.  Wie Tomatito ooit heeft zien optreden, weet dat het een genot is om naar zijn spel te luisteren. Tomatito heeft goede herinneringen aan zijn optredens in Nederland. “Ik heb vaak in Nederland opgetreden. Het Nederlandse publiek heeft veel kennis van flamenco. Ik voel me thuis in Amsterdam. Het Nederlandse publiek is zo warm.”

Tomatito heeft veel samengewerkt met musici uit andere stijlen zoals met pianist Michel Camilo ( latin), de Turkse percussionist/baglamaspeler Omar Faruk Tekbilek en George Benson. Ook waagde hij zich aan Piazzolla’s tango’s en roept zijn spel associaties op met klassieke muziek. Maar wat hij ook doet, zijn spel blijft puur flamenco. Dat is ook wat hij wilde uitdrukken met het album Soy Flamenco (vertaald: ik ben flamenco). ” Paco de Lucia heeft me verleid me open te stellen voor andere stijlen. Maar hij zei ook: je bent flamenco, meer zul je nooit worden ondanks alle schatten aan muziek die je aanboort.”

De Sefardische zangeres Mor Karbasi staat op 23 oktober in de bovenzaal van Paradiso ter promotie van haar album La Tsadika. Samen met Mari Angeles zal zij begeleid door Tomatito tijdens zijn show twee nummers zingen, een van haarzelf: Ladona de Granada; en een van Mari Angeles. Zij heeft net een album uitgebracht: Mirame.

Concerten Tomatito in Nederland:

  • 17 oktober Oosterpoort Groningen
  • 23 oktober Paradiso Amsterdam
  • 24 oktober Parkstad Limburg Theater Heerlen
  • 25 oktober MC Enschede