×

Recensie

Metal

18 maart 2015

Oceano

Ascendants

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Earache

Ascendants Oceano Metal 3.5 Oceano – Ascendants Written in Music https://writteninmusic.com

Officieel wordt het nieuwe album Ascendants van Oceano op 23 maart uitgebracht in Europa en een dag later in Amerika, maar het is nu al overal op het wereldwijde internet (behalve in Amerika) in zijn geheel te beluisteren op Deezer. Dit wordt de vierde release van deze deathcore band uit Chicago. De band bestaat momenteel uit vocalist Adam Warren, de gitaristen Michael Kasper en Scott Smith en bassist Chris Wagner. Wie drumt er dan? Overigens is er geen enkel origineel bandlid uit de tijd van de oprichting van Oceano meer lid.

Ascendants bevat negen songs die tesamen slechts 28 minuten duren. Veel meer is ook niet nodig. Niet omdat het slechte muziek is, maar vanwege de hoge mate aan intensiteit. Werkelijk elke sonische milimeter lijkt dichtgemetseld. Het album bevat geen enkel rustpunt en dat maakt het tot een zeer intense ervaring. Dat neemt niet weg dat ik er met plezier naar luister. De productie is lekker breed, de drums klinken lekker en de gitaren hebben een organisch geluid. De songs hebben fijne syncopische ritmes, de gitaren denderen door je hoofd en supersnelle blastbeats vliegen je om de oren. De stem van Adam Warren is ongelofelijk; wat hij aan vocalen laat horen is werkelijk indrukwekkend. Ik krijg er de kriebels van in mijn keel. Naast de muur van geluid zijn er ook melodieuse momenten, waardoor er een zweem van romantiek ontstaat. De snoeiharde metal zorgt ervoor dat deze ver naar de achtergrond wordt gedrukt, zodat de songs een drukkende atmosfeer krijgen. Er bestaat een opvallende homogeniteit tussen de songs onderling, zonder dat dit ervoor zorgt dat het album saai wordt. De afwisseling is niet overdreven, maar duidelijk goed in balans.

De komende maanden is de band op tournee in de Verenigde Staten van Amerika. Of ze daarna naar Europa komen is niet bekend, maar het valt in ieder geval binnen de verwachtingen. Ascendants is een meer dan interessant album voor deathcore fans en andere extreme metalfans. Verplichte kost voor de fans van de band!  1. Nephilim
  2. Transient Gateways
  3. The World Engine
  4. Dead Planet
  5. The Taken
  6. Dawn of Descent
  7. The Dulce Incident
  8. Arc of Creation
  9. External Existence