×

Nieuws

04 februari 2015

Eindelijk een Van Halen live album met Dave

Geschreven door: Richard Verbrugge

Label: Rhino

In 1978 bracht Van Halen het beste debuut in de rockgeschiedenis uit. Een debuut dat schokgolven door de ingedutte rockwereld zond. De energie, het enthousiasme, de vernieuwende gitaarmuur, de opzwepende ritmesectie, de onoverwinnelijkheid en de ongrijpbare vocalen luidden een nieuw begin van het rocktijdperk in. Een gitaargod was geboren. De band bracht de ene na de andere kraker uit en werd in rap tempo een wereldband die alles en iedereen van het podium blies. Rage Against The Machine gitarist Tom Morello vatte het ooit mooi samen:  “If aliens came down and challenged us to a Battle of the Bands to decide the fate of Planet Earth, I would feel very confident putting early Van Halen forward as our champion.”

Na het succes van 1984 (met de hitsingles Jump, Panama en Hot For Teacher) verliet David Lee Roth de band voor een solocarrière om pas in 2007 op het oude nest terug te keren. Hoewel Van Halen tal van opnamen uit de legendarische periode 1977-1984 op de plank heeft liggen, verscheen er tot grote teleurstelling van de fans nooit een DVD of verzamelbox. Op 31 maart  2015 komt er dan toch eindelijk een live album met Roth. De opnamen werden in 2013 gemaakt in een uitverkochte Tokyo Dome.

Naast het live album komt ook het fabuleuze sixpack (de eerste zes albums met  Roth) opnieuw in een geremasterde versie uit.  De vorige remaster versies bevatten geen bonustracks, hopelijk bevatten de nieuwe versies die wel want het is inmiddels bekend dat de band meer nummers opnam dan er op de albums verschenen. Voor Van Halen II ligt Angel Eyes op de plank, tijdens de Diver Down sessies werd Big Trouble opgenomen en voor 1984 werd ook In The Midnight Hour vastgelegd. Daarnaast zijn er nog tal van juweeltjes niet officieel verschenen zoals Eyes Of The Night, Babe Don’t Leave Me Alone, We Die Bold en het instrumentaaltje Ripley.

Hoewel de fans al jaren reden hebben tot klagen, zal de setlist die in Tokyo werd gespeeld, weinig te wensen overlaten want die bevat nummers die de band in de dertig jaar ervoor niet heeft gespeeld. De setlist in de Japanse hoofdstad was als volgt:

 1. Unchained
 2. Runnin’ With the Devil
 3. She’s the Woman
 4. I’m the One
 5. Tattoo
 6. Everybody Wants Some!!
 7. Somebody Get Me a Doctor
 8. China Town
 9. Hear About It Later
 10. Oh, Pretty Woman
 11. Drum Solo
 12. You Really Got Me
 13. Dance the Night Away
 14. I’ll Wait
 15. And the Cradle Will Rock…
 16. Hot for Teacher
 17. Women In Love
 18. Romeo Delight
 19. Mean Street
 20. Beautiful Girls
 21. Ice Cream Man
 22. Panama
 23. Guitar Solo
 24. Ain’t Talkin’ ’bout Love
 25. Jump

De show in Tokyo staat overigens al enige tijd integraal op youtube: