×

Nieuws

25 mei 2010

Belangrijk album tegen censuur

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Grappa Records

Het album Listen To The Banned biedt een bijzondere collectie songs uitgevoerd door artiesten die vanwege hun muziek gecensureerd, berecht, gevangen genomen of zelfs gemarteld zijn. Ondanks het feit dat muziek maken als een verbroedering of een uitweg vanuit sociale ellende kan worden gezien wordt deze door dictatoriale regeringen vaak opgevat als een aanklacht tegen de regering.

Natuurlijk spelen duidelijk politiek getinte teksten daar ook prominent op in. Maar de artiesten die op Listen To The Banned te horen zijn willen met hun muziek en teksten sociale ellende in kaart brengen en de vrijheid daarin behouden. Een vrijheid die in veel westerse landen normaal is.

De verhalen achter de artiesten zijn opgetekend in het bij de CD bijgesloten boekwerkje. Daarin staat onder meer het verhaal van Lapiro de Mbnaga die momenteel opgesloten zit in een gevangenis in Kameroen omdat zijn songs te kritisch zouden zijn over de regering en de president van het land. Ook het verhaal van Mahsa Vahdat, die geen solo shows meer mag geven in Iran omdat ze verboden zijn door de regering, is intrigerend. Maar alle verhalen in het boekwerkje zijn indrukwekkend.

Freemuse is de organisatie achter Listen To The Banned. Zij geven hiermee aandacht aan de muzikanten die vanwege hun kunst beschermt zouden moeten worden. De vrijheid van woord staat daarin centraal. Het album werd samengesteld door Deeyah, een artiest die is gestopt met optreden door de zeer vergaande intimidatie en psychische bedreigingen die haar ten deel vielen.

Tracklisting Listen To The Banned:

 1. Mahsa Vahdat – Mystery (Iran)
 2. Farhad Darya – Arooss-E-Aftaw (Afghanistan)
 3. Lapiro De Mbanga – Constitution Constipée (Cameroon)
 4. Marcel Khalife – Oh My Father, I Am Yusif (Lebanon)
 5. Chiwoniso Maraire – Rebel Woman (Zimbabwe)
 6. Tiken Jah Fakoly – Quitte Le Pouvoir (Cote D’ivoire)
 7. Abazar Hamid – Salam Darfur (Sudan)
 8. Kamilya Jubran – Al Shatte’ Al Akhar (Israel / Palestine)
 9. Kurash Sultan – Atlan Dok (Uighuristan)
 10. Ferhat Tunç – Alisero (Turkey)
 11. Aziza Brahim – Regreso (Western Sahara)
 12. Haroon Bacha – Speena Kontara (Pakistan)
 13. Fadal Dey – Non Au Racisme (Cote D’ivoire)
 14. Amal Murkus – Bhallelak (Israel / Palestine)