×

Interview

04 december 2015

Mark Tremonti over kerst, touren en jaarlijstjes

Geschreven door: Sicco Roukema

Tremonti staat voor de tweede maal dit jaar op onze vaderlandse podia. De band rond Mark Tremonti (Alter Bridge, Creed) staat op 19 december (nu wel met Wolfgang van Halen) in een uitverkocht 013 en de dag er na in Hedon Zwolle. Eerder dit jaar gaf hij al een knallende show weg in de Melkweg. Het halverwege dit jaar verschenen Cauterize zou best wel eens een album kunnen zijn dat in de WIM jaarlijst verschijnt. Tijd dus om de beste man een paar vragen te stellen. Op het moment van bellen had Mark net een dag vrij en zat hij in Milaan.

WiM: Een dag vrij in Milaan. Geen verkeerde stad om even rond te kijken leek ons zo, maar voor Mark gelden er andere regels. De man is natuurlijk een ware workaholic en hij grijpt iedere kans aan om te werken aan nieuw materiaal.
Ik ben eigenlijk alleen maar nieuwe muziek aan het schrijven. Geen tijd om te feesten of voor vrije tijd. Ben nu vooral bezig aan nummers voor het nieuwe Alter Bridge album. Als ik tour is dat wat ik aan het doen ben.

WiM: Je schrijft voor Tremonti en voor Alter Bridge. Hoe werkt dat, ga je zitten op een avond en schrijft je dan een Alter Bridge song?
Nee, ik schrijf songs zo goed als ik op dat moment kan. Daarna ga ik pas bepalen of ik een nummer voor Tremonti in ga zetten of voor Alter Bridge. Als er meer speedmetal invloeden in zitten gaat het sowieso een nummer voor Tremonti worden.

WiM: Nu we het daar over hebben, komen er meer speedmetal invloeden op het volgende Tremonti album?
Het zal ongeveer dezelfde verhouding hebben als op Cauterize. Maar op het exact te weten zal je moeten wachten tot april 2016. Dan komt Dust uit.

WiM: Dit is de tweede keer dit jaar dat je in Europa staat.
Ja, en ditmaal weer in wat grotere zalen. Langzamerhand bouwen we aan een steeds grotere fanbase. Hard werken is zeer belangrijk voor een zorgvuldig opgebouwde carrière. dat is wat we aan het doen zijn. Dit is echt een heel druk jaar geweest. Een album uitgebracht en we hebben heel veel shows gespeeld. Nog twee weken en dan hebben we even pauze.

WiM: Je bent dus met de kerst thuis. Is dat belangrijk voor je?
Jazeker. Heel belangrijk. Kerst vier ik met mijn kinderen en vrouw. Dat is de tijd van het jaar dat ik altijd thuis wil zijn.

WiM: Je hebt een geweldig album uitgebracht, zeer veel getoerd en je bent ook nog eens verkozen tot beste gitarist van de 21 eeuw door Metal Hammer en beste gitarist door Loudwire. Wat betekent dat voor je?
Erkenning. Je bent eerste geworden van een lijst geweldige gitaristen. dat is natuurlijk ook wel heel goed voor je zelfvertrouwen. Het is al mooi dat je in een adem genoemd wordt met gitaristen als Sinister Gates (Avenged Sevenfold), Corey Beaulieu (Trivium), Josh Homme (QOTSA) en Slash.

WiM: Wat zijn voor jou bijzondere gitaristen?
Joe Bonamasa, Andy James, dat is een Britse gitarist die een aantal solo albums heeft uitgebracht, maar hij heeft ook albums met de band zit Sacred Mother Tongue gemaakt. Maar ik vind Sinister Gates ook een geweldige gitarist.

WiM: Het is weer de periode van jaarlijstjes. Ik heb gelezen dat jij een groot boekenfanaat bent. Wat is het beste boek wat je dit jaar hebt gelezen?
Ik heb helaas al in meer dan 5 maanden geen boek gelezen. dat antwoord moet ik je schuldig blijven. Ik heb alleen maar gewerkt aan nieuwe nummers

WiM: En het beste album van dit jaar?
Ook daar kan ik geen antwoord op geven. Zoals je hoort heb ik een beetje in mijn eigen kleine wereldje geleefd. Mijn eigen creatieve wereld. Ik luister wel muziek, vooral metal. Klassieke werk. Metallica, Slayer, Celtic Frost, dat soort dingen.

WiM: Wat was de beste show die jullie hebben gehad dit jaar?
Dat is moeilijk. Ik vind alle shows op een manier te gek. Maar als ik moet kiezen, dan Toronto of LA. Puur voor het publiek.

WiM: Wat zijn de plannen voor volgend jaar?
Met Tremonti brengen we een nieuw album uit, Dust. Dit album staat nu gepland voor april 2016. Daarna touren en dan komen we ook weer naar Nederland. Volgens mij de Heineken Music Hall. In de herfst brengen we een nieuw Alter Bridge album uit. Wat ik al zei, daar ben ik nu hard voor aan het schrijven. Vlak na het nieuwe jaar duiken we de studio in om aan de opnamen te beginnen. Met Alter Bridge ga ik daarna dus op tour. Weer een heel druk jaar dus.