×

Recensie

Rock

30 september 2021

Tremonti

Marching in Time

Geschreven door: Hendrik Vanhee

Uitgebracht door: Napalm Records

Marching in Time Tremonti Rock 4 Tremonti – Marching In Time Written in Music https://writteninmusic.com

Tremonti, zijproject van Mark Tremonti voor werk dat te zwaar zou zijn voor Alter Bridge? Nee, niet geheel overtuigd. Marching in Time is een klein uur boeiende creativiteit in een album dat gezwind, kundig en vol power balanceert tussen heavy rock en metal. Gevarieerd, melodieus, bombastisch, maar soms ook bluesy  en eigenlijk best even toegankelijk als Alter Bridge.

Ja, Mark Tremonti is Grammy-Awardwinnaar. Wat doet hij zijn naam als virtuoos hier alle eer aan. Wat een gitarist horen we weer! Solo moet ie bij Tremonti bovendien in de kleren van de frontman, maar ook met zijn cleane vocalen scoort hij wel degelijk als zanger. Wat een stemprestatie bv. in Bleak.

Tremonti wil onmiddellijk je aandacht. Bijt af met een hoogtepunt, het fameuze drumsgedreven A World Away, bijna een hardcore breakdown, die geleidelijk via een thrashy riff en emotionele solo uitwaaiert tot een echte Tremonti-klassieker. Lekker gespierde heavy rock op deze plaat, maar evengoed dus ook spectaculaire riffs en flitsende gitaarsolo’s die de metalfan zullen verblijden. Soms gaat het dan weer even enkele versnellingen lager, zoals in The Last One Of Us of Not Afraid To Loose, maar stuk voor stuk blijven het pakkende, goed opgebouwde nummers.

De band Tremonti maakt hem, naast gitarist en zanger, hier ook een onbetwist sterke, reflecterende songwriter. Met songs uit zijn recente leven gegrepen maakt hij, de plaattitel getrouw, een reis door de tijd. Zoals het lange epische titelnummer, de afsluiter. Vader met pasgeboren dochter, hoopvol het leven trotserend in tijden van pandemie. Nergens een luide, gefrustreerde Munch-schreeuw, wel een positieve eindboodschap. Bovendien is dit slotnummer het onbetwiste muzikale hoogtepunt van de plaat, organisch uitgegroeid tot een majestueuze zeven en een halve minuut. Je hoort een strak spelende band al zijn kunde perfect samenbrengen in z’n onmiskenbare Tremonti-sound.

De pandemie, ieders gesel alom , voor Tremonti zowel privé, als voor zijn scheppingskracht toch de start van een enorme boost.  Na een uitstekende Myles Kennedy van Alter Bridge met The Ides Of March al eerder dit jaar, maakt ook hij met dit Marching in Time nu een geweldige beurt. Met straks de heropstart van Alter Bridge wordt het beslist drummen en lastig organiseren in de drie diverse tourschema’s. 1. A World Away
 2. Now and Forever
 3. If Not for You
 4. Thrown Further
 5. Let That Be Us
 6. The Last One of Us
 7. In One Piece
 8. Under the Sun
 9. Not Afraid to Lose
 10. Bleak
 11. Would You Kill
 12. Marching in Time