×

Interview

25 augustus 2011

JAH6 interview

Geschreven door: Edgar Kruize

Label: JAH6

Ze waren de grote verrassing van het vroege festivalseizoen. Maar de JAH6 trein is wegens stemproblemen van zanger Herman Havertong tot stoppen gedwongen. Die stemproblemen zouden nu verholpen moeten zijn en dit weekend komt de machine eindelijk weer op stoom. Wij spraken met Herman Havertong en percussionist Rudi de Graaff.

JAH6 is muzikaal het best te omschrijven als ‘het levenslied met een reggaebeat’. Doet de band zelf dan ook. Naast Havertong en De Graaff heeft JAH6 ook Pieter Both van Beef in de gelederen en de band heeft haar naam gevonden door het opperwezen uit het rastafarigeloof, Jah, te koppelen aan het ‘opperwezen der smartlap’ André Hazes. “Maar we zijn zeker niet zo’n band die alleen uit het werk van Hazes plukt”, aldus De Graaff. “Sterker nog, we willen veel breder gaan. Het smartlappengenre leent zich er bij uitstek voor.”

WiM: Zijn jullie niet bang om weggezet te worden als ‘gimmick’?
Rudi: “Natuurlijk zullen veel mensen aanvankelijk dat idee hebben. ‘Leuk, Hazes op een reggaedeuntje, leuk bedacht’. Maar wij zijn een band die bestaat uit zowel reggaepuristen als levensliedkenners. De enige manier om geen gimmickband te worden is dat je trouw blijft aan beide genres en de basis goed te houden. Vandaar ook dat we de breedte in gaan. Niet alleen Hazes, maar ook liedjes van Johnny Jordaan, Corry Konings, Tante Leen – onze tweede single Diep In Mijn Hart is een Tante Leen cover – en ga zo maar door.”
Herman: “Het is dan ook voor ons een taak om het nooit en gimmick te láten worden. Wat reggae en het levenslied gemeen hebben is dat het muziek van het volk is. Die connectie mag je nooit vergeten. We zetten als band niet één maar twee tradities voort door ze samen te voegen. Omdat we binnen de band zowel levenslied- als reggaepuristen hebben, blijft het in balans en doen we beide genres eer aan. Dat nemen we heel serieus.”

WiM: Waar ligt de grootste overlap in de genres?
Herman: “Het is alletwee volksmuziek. Reggae is de blues van Jamaica. De smartlap is gewoon Nederlandse blues. Een uniek genre dat je nergens anders hebt. De Nederlandse snik is uniek. Het samensmelten van die genres is op meerdere vlakken organisch.”
Rudi: “Er liggen oceanen tussen, maar het blijkt zo goed te passen. Wij hebben dat als band gesignaleerd, opgepikt en het ons eigen gemaakt. Nu willen we het de wereld in slingeren.

WiM: Hoe bepaal je welk Nederlandstalig nummer werkt op een reggaemanier?
Rudi: “Dat gaat heel organisch. Pieter en ik hebben ruim twee jaar geleden onze eerste sessie gedaan met Herman. Niemand zag het aankomen, maar Zij Gelooft In Mij was meteen zo’n klapper dat we hadden allemaal het gevoel hadden van ‘hier moeten we meer mee doen’. Zelf heb ik lange tijd in Amsterdam de Smartlappenkaraoke georganiseerd en ken zodoende het Nederlandstalige genre erg goed. Met de liedjes die we speelden tijdens die karaoke, hebben we een longlist gemaakt. Niet alles werk, het levenslied werkt vaak in driekwartsmaten, reggae niet. Herman hoort vaak heel goed in welk ritme iets wel zou werken.”
Herman: “Het is gewoon een kwestie van ‘trial and error’. Proberen wat wel of niet werkt. Vaak hoor ik een Nederlandse tekst en dan heb ik er in mijn hoofd al een reggaenummer onder zitten dat zou kunnen werken. Werkt het niet, moet je andere oplossingen zoeken. Een ska-beat, andere ritmes… Het moet natuurlijk wel goed passen.”
Rudi: ”We doen bijvoorbeeld Levenslang van Johnny Jordaan. Zo’n liedje is een groot tranendal. Daar kan je geen vrolijke ska onder zetten!”

WiM: Leent elk Nederlandstalig nummer zich voor jullie oeuvre? Of heeft de smartlap vanwege de droeve verhalen die worden verteld de voorkeur?
Herman: “We sluiten niks uit. Een goed liedje is een goed liedje. Zo hebben we bijvoorbeeld ook een tijd lang Hou Me Vast van Volumia! gespeeld. Voor mij is de taal heel belangrijk. De oude Hollandse taal, die is prachtig. Veel woorden die in oude liedjes werden gebruikt, hoor je bijna nergens meer en je gebruikt ze in het dagelijks leven amper. Om die goed te zingen, dat is enorm moeilijk. Als ik al die Nederlandstalige rappers zie die hun raps voorlezen van hun Blackberry’s, dan denk ik ‘die hebben nog heel veel te leren!’
Rudi: “Wat de smartlap zo mooi maakt, is dat het niet bedacht is als manier om geld mee te verdienen. Het waren liederen die de mensen zongen om te uiten hoe ze zich voelden. Dat is de reden dat ze ook altijd een gevoelige snaar blijven raken bij het publiek. Zelfs bij mensen die muzikaal eigenlijk een heel andere smaak hebben. Het is écht en dat hoor je er aan af.”

WiM: Hoe zouden jullie het publiek omschrijven dat op dit moment vooral op JAH6 af komt?
Herman: “Ik denk dat we nu veel liefhebbers van het Nederlandse lied trekken, maar dat als ons album uit is uiteindelijk ook reggaeliefhebbers om zullen gaan omdat ze horen dat we het serieus nemen.”
Rudi: “We hebben het er net toevallig met onze boeker over gehad. Want waar kan hij ons het best programmeren? Het festivalseizoen is bijna over, we gaan de clubs in. Maar zijn we bijvoorbeeld ook een act voor op de Piratenfestijnen, voor meezingfestijnen als Vrienden van Amstel? Privéfeesten? Of juist niet? Wat mij betreft wel… Maar het moet zich nog een beetje uitkristalliseren als straks het album er is. Welke hoek pikt het op? Waar gaat het gedraaid worden?”
Herman: “Maar het is natuurlijk nog maar de vraag of dat Piratenpubliek zit te wachten op een grote Surinamer als ik die daar Nederlandstalige liedjes zingt! Ha ha, ik weet het nog zo net niet, ik stond onlangs in de trein met fans van De Toppers, ik weet niet of dat ook míjn publiek zou zijn..”

WiM: Jullie tournee start komend weekend weer, de eerst EP is uit. Hoe nu verder?
Rudi: “Heel veel optreden. En daarnaast ons repertoire uitdiepen. We komen eerst nog met een cd met relatief nieuwe liedjes, nummers die pakweg de afgelopen vijftig jaar hits zijn geweest, met de nadruk op de laatste twintig jaar. Maar daarna zou ik graag nog verder terug gaan de geschiedenis in. Er zijn zo veel prachtige liedjes van begin vorige eeuw die iedereen vergeten lijkt. Het lijkt me fantastisch als JAH6 die weer onder de aandacht kan gaan brengen.”

De tournee van JAH6 start zaterdag weer. Dit zijn de tourdata voor de komende tijd:

 • ZA 27 AUG DELFT – WESTERPOP
 • ZA 3 SEP SPIJKENISSE – SPIJKENISSE FESTIVAL
 • ZO 4 SEP WIJK AAN ZEE – DE INSTUIF
 • ZA 17 SEP MEPPEL – AFTER SUMMER FESTIVAL
 • ZO 18 SEP ZAANDAM – DAM TOT DAMLOOP
 • VR 14 OKT VOLKEL – FESTYLAND
 • VR 11 NOV GRONINGEN – SIMPLON
 • ZA 12 NOV ZEIST – DE PEPPEL
 • VR 25 NOV PURMEREND – P3
 • VR 2 DEC ZWOLLE – HEDON
 • ZA 3 DEC NIEUWENDIJK – XINIX
 • VR 9 DEC UDEN – DE PUL
 • ZA 10 DEC LIEROP – OJC NIRWANA

[foto boven artikel: Esther Schulting]