×

Interview

30 november 2010

Interview met Scott Ian over The Damned Things

Geschreven door: Sicco Roukema

Label: Universal

14 december komt ‘ie pas uit, Ironiclast, het debuut van de nieuwste supergroep The Damned Things. Deze band bestaat uit Scott Ian en Rob Cagianno van Anthrax, Keith Buckley van Every Time I Die en Joe Trohman en Andy Hurley van Fall Out Boy. Ik heb de plaat al een tijd in huis en kan mijn enthousiasme niet onder stoelen of banken steken. Het lijkt mij sterk dat er nog een plaat is die dit album gaat overtreffen. Hoogste tijd om bij Written in Music al aandacht aan deze band te schenken en mijn gesprekspartner is mijn jeugdheld en metal icoon Scott Ian.

WiM: Het album komt pas 14 december uit, op zich al een ongebruikelijke datum, maar jullie zijn al sinds oktober met promo bezig (ook zonder dat ook maar iemand het album had gehoord), jullie hebben al shows gedaan in Europa en de States, maar waarom moeten we nog zo lang wachten tot dat het album uit komt?
Dat heeft allemaal te maken met budgetten. Als we het album in 2011 uit hadden willen brengen had het pas in maart of april gekund. De promo zou dan starten in januari. Nu konden we nog gebruik maken van de budgetten van 2010. We moesten dan al wel vast met promo beginnen zonder dat ook maar iemand het album had gehoord. Voor ons was dat een betere optie dan te wachten tot 2011.

WiM: Jullie zijn allemaal afkomstig uit zeer succesvolle bands, was het daarom makkelijk aan een deal te komen?
Ja, eigenlijk wel. Vanwege de deal die Joe en Andy hebben met Island mochten zij als eerste de demo’s horen. Ze vonden het gelijk te gek en wilde ons tekenen. Geweldig toch? De eerste die het hoort en gelijk kassa.

WiM: Hoe zijn de reacties op het album van je andere bandleden, of de bandleden van Fall Out Boy of Everything I die?
Ik geloof dat niemand het nog gehoord heeft. Goeie vraag eigenlijk. Ik denk dat het ook komt omdat we met een nieuw Anthrax album bezig zijn en dan totaal niet naar andere albums luisteren. We zitten met een strak schema en ik heb dan geen tijd om iedereen bij elkaar te roepen en dan te zeggen:”Hey jongens, luister eens naar mijn andere band”. Niemand luistert andere muziek als we met Anthrax bezig zijn. Ik zou geen metal album op kunnen noemen wat dit jaar uit is gekomen. Ik ben wel benieuwd wat Charlie (Benante – SR) er van vindt trouwens.

WiM: Degene die mij het meest heeft verrast is Keith. Ik had nooit gedacht dat hij zo’n goeie rockzanger zou zijn. Is er iemand die jou heeft verrast bij The Damned Things ?
Ik denk dat uiteindelijk Keith mij ook het meest verrast heeft. Ik had hem wel eens gezien met Every Time I Die. Toen Joey en ik de band begonnen en we aan een zanger dachten, kwamen we snel op hem uit. Op de een of andere manier wisten we dat hij de juiste man zou zijn voor die plek, ondanks dat hij heel anders zingt bij ETID. Daar zingt hij vooral op een agressieve manier.

WiM: Jouw Anthrax collega Rob Cagianno is het laatst bij The Damned Things gekomen. Op dat moment hadden jullie al twee gitaristen. Waarom kozen jullie voor nog een gitarist en geen bassist?
Omdat Rob een echte bijdrage kon leveren aan The Damned Things. Zowel persoonlijk als op muzikaal vlak. De plaat had zoals die nu klinkt is echt te danken aan Rob. Een aantal nummers hadden we al klaar, maar door de komst van Rob zijn ze geworden zoals ze nu op het album staan.

The Damned Things komt via Universal uit op 14 december. Naar ons idee het verplichte cadeau onder de kerstboom!