×

Interview

26 december 2012

Larry Graham terug aan het funk-front met Raise Up

Geschreven door: Robert Schuurman

Maar liefst dertien jaar hebben we er op moeten wachten maar nu is het eindelijk zover: het nieuwe album van Larry Graham & Graham Central Station, Raise Up, ligt in de winkels. De grondlegger van de ‘ slapping bass’-techniek is terug aan het funk-firmament met een prima plaat, die naast drie oude GCS-hits in een nieuw jasje en en een Stevie Wonder-cover (Higher Ground) gelukkig ook een aantal uitstekende nieuwe songs bevat. Raphael Saadiq is te gast en Funk-meester Prince drukt, net als op de beduidend mindere voorganger GCS 2000, wederom zijn stempel op het album, zij het nu in mindere mate: hij is ‘slechts’ in drie nummers van de partij.

Written In Music sprak Larry over dit nieuwe album en de tour, die hem na eerdere concerten dit jaar in Groningen en Zoetermeer, wederom naar Nederland leidde.

WiM: Twee jaar geleden kondigde je tijdens een interview met ons het nieuwe album al aan dus we keken er reikhalzend naar uit. Het album heeft de pakkende titel Raise Up meegekregen. Waarom juist deze titel?
Iedereen krijgt in het leven wel eens te maken met tegenslag in de vorm van gezondheidsproblemen, geldgebrek, relatieproblemen, noem maar op! Ik hoop dat dit album de mensen energie en kracht geeft om hun problemen te overwinnen. Onze muziek gaat hopelijk van hart tot hart, dat is in ieder geval mijn insteek. Je zou het kunnen zien als een soort muzikale therapie in deze moeilijke en stressvolle tijd (lacht).

WiM: Je vorige album GCS 2000 stamt alweer uit 1998. Daarna heb je heel veel getourd, zowel met je eigen band als met Prince en daarnaast ook veel nummers geschreven. Kun je iets vertellen over het opnameproces van Raise Up, welke nummers kwamen bijvoorbeeld het eerst?
Eigenlijk zijn we begonnen met de drie nieuwe ‘masters’ van de GCS-songs It Ain’t No Fun To Me, It’s Allright en Now Do You Wanta Dance. Naast het feit  dat we deze nummers in de nieuwe versies al tijden live speelden, tot groot enthousiasme van de fans en ik ze vooral voor hen wilde opnieuw wilde vastleggen, is het ook een rechten-kwestie. De oorspronkelijke nummers zijn namelijk nog steeds eigendom van mijn oude platenmaatschappij. Met het opnieuw opnemen van deze songs heb ik de rechten over deze nummers weer terug! De meeste nummers van het album zijn opgenomen in Studio de l’Haciende in Tarare, Frankrijk en in Paisley Park, Chanhassen, Minnesota. Het nummer met Raphael Saadiq (One Day) is opgenomen in zijn studio in Oakland, Californië. Prince is op drie nummers van de partij.

WiM: Heeft hij deze nummers ook geschreven?
Nee, het zijn mijn eigen teksten. Maar zijn muzikale invloed op de uiteindelijke uitvoering is duidelijk hoorbaar. Prince is niet alleen een goede vriend maar ook een buurman van mij. Ik woon namelijk al ruim veertien jaar in Minnesota. Paisley Park is bijna om de hoek! We werken regelmatig samen, meestal ontstaat zoiets heel spontaan. Een van die nummers waarop Prince meespeelt en zingt is Shoulda Coulda Woulda, een fraaie ballad.

WiM:Is de tekst in dit nummer autobiografisch?
Hahaha, nee dat niet maar iedereen kan zich wel momenten in hun leven herinneren waarop men zich afvraagt: had ik dit of dat niet beter anders kunnen aanpakken, toch?

WiM: Over terugkijken gesproken, je bent al weer een kleine veertig jaar onderweg met Graham Central Station. Welk moment uit je imposante carrière heeft het meeste indruk op je gemaakt?
Het klinkt misschien gek maar ik voel me NU het meest tevreden met wat ik doe en hoe ik de dingen aanpak. Ik ben erg blij dat ik een talentvolle groep muzikale vrienden om mij heen heb, die mij blijft motiveren en inspireren om het beste in mijzelf naar boven te halen.

WiM: Naast de veelvuldig aanwezige funk-songs staan er ook weer een paar ballads op Raise Up, waarom eigenlijk?
Op mijn eerste solo-album One In A Million You uit 1980 presenteerde ik mij vooral als soul-zanger. De gelijknamige single belandde in de top 10. Veel fans, vooral in de V.S. willen ook kunnen blijven genieten van de zanger Larry Graham. Dus deze nummers zijn speciaal voor hen. Maar uiteraard zal de funk altijd blijven regeren!

WiM:  Ga je tijdens de live-tour veel nummers van Raise Up spelen?
Zeker, het wordt een spannende mix van oude en nieuwe songs. Veel van mijn fans blijven helemaal weg van oude nummers van zowel Sly & The Family Stone als GCS, die mag en zal ik ook zeker niet teleurstellen!