×

Recensie

22 september 2010

The Beatles bij Ed Sullivan op dubbel DVD

Geschreven door: Dick Hovenga

De optredens die The Beatles in 1964 en 1965 deden in de Amerikaanse Ed Sullivan Show hielpen de band over de gehele wereld gigantisch populair te worden. Alleen hun eerste optreden in de show werd al door 73 miljoen mensen bekeken.

De dubbele DVD versie die net is verschenen bevat alle vier Ed Sullivan Show optredens met in totaal twintig Beatles songs. Daarnaast zijn ook Soupy Sales, Cab Calloway en Cilla Black te zien, evenals de reclames tussendoor. Gezien in zwart en wit beelden bieden de 4 optredens een historische glans die juist door de wetenschap dat The Beatles daarna de allergrootste band ter wereld werden nog opzienbarender zijn.

De vier Beatles, die in de eerste drie opnamesessies nog zeer fris en jong ogen, met hun bloempotkapsels en opvallende zwarte pakken, tijdens die eerste tv opnamen, zien er zeer onbevangen uit, zelfs een beetje zenuwachtig tijdens die eerste opnamen. De Amerikaanse fans, voor het grootste gedeelte tienermeisjes in nette sweaters en in een staart gebonden haar, schreeuwen en gillen zich door de songs heen. Het enthousiasme is echt overweldigend.

Tijdens die eerste Sullivan show speelden The Beatles fijne versies, hoewel ze zeer zorgvuldig worden gespeeld, van All My Loving, Till There Was You en She Loves You. De daarop volgende twee weken, op 16 februari en 24 februari 1964, kwam de band terug om opnieuw in het tv programma op te treden. Met hetzelfde enthousiasme speelden ze daar onder meer Twist And Shout en I Want to Hold Your Hand.

Het laatste optreden van The Beatles bij Ed Sullivan, van 12 september 1965 is de meest opvallende. Daarin is de razendsnelle progressie die de band maakte optimaal zichtbaar. Nog geen anderhalf jaar na hun eerste sessie kwamen ze terug met lang haar en speelden ze een opwindende set met veel energie en rebelse spirit. Een enorme verandering had plaats gevonden. Mede door deze vier tv optredens bij Ed Sullivan verkregen The Beatles een legendarische wereldberoemde status.

Het vermaarde VH1 plaatste het eerste Beatles optreden bij de Ed Sullivan Show (de eerste episode van deze dubbele DVD versie) op hun lijst van ‘The 100 Moments That Rocked TV’. In tijden waarin tv nog gelimiteerd was tot enkele zenders wist de Ed Sullivan Show iedere week meer dan 50 miljoen kijkers te trekken. Ed Sullivan maakte The Beatles in Amerika populair, The Beatles deden dan andersom met Ed Sullivan in Europa.