×

Concert

21 augustus 2017

Zeeltje Zaterdag: Rocken in het Land van Maas en Waal

Geschreven door: Lenn Photography

• fotografie door Lenn Photography

Festival Zeeltje is een jaarlijks terugkerend evenement in het Gelderse ‘ontdek je plekje’ Deest bij Druten. Vanwege het 25-jarig bestaan had de organisatie dit keer uitgepakt met misschien wel de sterkste bezetting ooit. Metal op Vrijdag, rock op Zaterdag en coverbands op Zondag was deze jubileumeditie het recept. Bij deze een sfeerimpressie van de Zaterdag.

De knusse festival-locatie van Zeeltje ligt ingeklemd tussen een rivierdijk, een meertje en een oud kerkhof in het land van Maas en Waal. Ondanks de relatief kleine omvang is ‘t Zeeltje een evenement met alles erop en eraan. Dit verraad een ervaren regie waaronder gemoedelijke medewerkers en bezoekers er met dorps karakter samen een feest van maken.

Bad to the Bone

Na Mo & The Stage Animals gemist te hebben valt ondergetekende midden in het optreden van Bad To The Bone. Dat is geen straf want de stevige rock wordt met aanstekelijk enthousiasme gebracht. Het brengt de stemming er lekker in op de, ten opzichte van de Vrijdag, beter bezochte Zaterdag van het festival. Het publiek is nog wel wat bedeesd op dit middagtijdstip. Iets waar later ook Lovell’s Blade mee van doen heeft. Met drie ex-leden van Picture heeft deze band, opgericht in 2016, binnen korte tijd van zich doen spreken. En dan met name met het sterke debuut album Stone Cold Steel. Pete Lovell en consorten brengen hun klassieke hardrock met verve en routine. We zien een degelijke, onderhoudende show van ervaren muzikanten. Direct één van de hoogtepuntjes van Zeeltje 2017.

Er is ook een zogenaamd Acoustic Stage aanwezig waarop drie groepen ieder twee maal een half uurtje de ombouw op het Main Stage opvullen. Vooral de hobbelende country van Yeehaa is daarbij een aangename afwisseling.

Voltage is de band van The Voice Of Holland runner-up Dave Vermeulen en speelt jaren 70 rock. Naar eigen zeggen zo strak als Status Quo en AC/DC en zo bezield als ZZ Top en Blackberry Smoke. Hoog gegrepen claims die helaas niet waar worden gemaakt in Deest. Voltage is zeker geen slechte band maar hooguit een hedendaagse hipster versie van genoemde supergroepen. Het optreden weet daardoor niet echt te pakken en duurt naar mijn smaak ook net even te lang.

DeWolff

Nee dan is DeWolff een band waar, met mij, meer mensen op zitten te wachten. Geholpen door de regen stroomt de gezellige feesttent nu echt lekker vol. Volgens de spreekstalmeester van dienst is de organisatie al jaren bezig deze jonge Limburgers naar Deest te halen. Hoera eindelijk gelukt! De rauwe psychedelische bluesrock uit Geleen gaat erin als koek. Zanger/gitarist Pablo van de Poel oogt wat stijfjes voor zijn jeugdige leeftijd wat hij verklaart met een pas opgelopen blessure aan de nek. We wensen hem een spoedig herstel. Het mag allemaal de pret niet drukken. DeWolff zette een fijn optreden neer.

Vandenberg's MoonKings

Inmiddels goed aangeschoten maakt het publiek zich op voor Adje van den Berg. De levende legende uit de achterhoek die furore maakte met Vandenberg en Whitesnake staat tegenwoordig op de planken met Vandenberg’s Moonkings. Het is leuk om te zien dat de man, inmiddels toch wel een dagje ouder, die alles al heeft meegemaakt nog met zoveel zichtbaar plezier op het podium staat. Ontspannen worden de nummers afgewisseld. Binnenkort verschijnt het tweede album van deze groep die naast Van den Berg een opvallend jonge maar zeer talentvolle ritmesectie herbergt alsmede de uitstekende zanger Jan Hoving. Die kwaliteiten blijken wel als klassiekers als Burning Heart en Here I Go Again door dit gezelschap vlekkeloos worden vertolkt. Tot onvermijdelijk groot enthousiasme van het publiek.

Blues Pills speelde haar op één na laatste show van een aanzienlijke Europese tournee. De Zweedse rockers verschenen daarmee lekker ingespeeld op Zeeltje. Met als opvallend uithangbord zangeres Elin Larsson die in een hansopje met blote benen en voeten de sexy rockbitch acteert. Met ingestudeerde dansbewegingen en zwoele blikken zoekt ze contact met het publiek. Het is aardig om te zien en de bezoekers reageren er goed op ondanks dat zij inmiddels scheel zien van de drank. De overige bandleden steken er uiterlijk wat schril bij af. Muzikaal is het, hoewel niet heel spannend, bepaalt dik in orde.

En daarmee kwam de Zaterdag van ‘t Zeeltje 2017 ten einde. Toch wel een hele leuke dag met bijzonder goede sfeer. Als je er eens een dagje of weekendje uit wilt kun je het best eens wagen een bescheiden festivalletje zoals Zeeltje te bezoeken. Het is op z’n minst een aardige afwisseling en zeker geen verkeerd alternatief voor de grote mega-commerciële festivals. Zo kom je nog eens ergens!