×

Concert

21 mei 2014

Wallis Bird straalt in Patronaat

Geschreven door: Nausikaä de Blaauw

• fotografie door Nausikaä de Blaauw

Wallis Bird moet je live meemaken. In Duitsland weten ze dat al lang; daar speelt de Ierse zangeres/gitariste in bomvolle zalen. Maandagavond stond ze tijdens de laatste show van haar tournee voor 130 man, in de kleine zaal van het Patronaat. Het werd evengoed een feestje.

Het album The Architect kwam afgelopen maand uit: haar vierde album en in vele opzichten totaal anders dan we van haar zijn gewend. Haar folky/indie-stijl heeft ruimte gemaakt voor de invloeden van haar nieuwe woonplaats Berlijn. Electronics, dance, en beats zijn verwerkt in The Architect.

Ze was niet alleen afgereisd naar Haarlem, maar nam een complete band mee. Duidelijk geen bijelkaar geraapt zooitje, maar mensen die heel goed op elkaar zijn ingespeeld, veel plezier halen uit het samenspelen en ogen als een positieve groep die in de loop der tijd een hechte vriendschap met elkaar heeft opgebouwd. Vrienden, maar ook familie: de ijzersterke ritmesectie (de twee broers Christian en Michael Vinne) vormt een stevige basis waarmee manusje-van-alles Aiden (klarinet, zang, gitaar, melodica) en de talentvolle sessie-muzikante Emma Greenfield (bugel, zang, gitaar, percussie, melodica) Wallis Bird ondersteunen en zeer goed aanvullen.

Wallis Bird is een podiumbeest. Gedurende het optreden, dat zo’n anderhalf duurde, is ze minstens vijftien keer van gitaar gewisseld (waarvan minstens vijf keer vanwege een gebroken snaar, hulde aan de gitaarroadie). Ze kan niet stilstaan, lacht voortdurend en stuitert over het podium. Wallis Bird is één brok positieve energie. En dat werkt aanstekelijk.

Ze heeft veel fans en dat was te merken in de Haarlemse zaal. Er werd luidkeels meegezongen, gedanst en gesmeekt om bepaalde nummers. Echte feestnummers met Ierse folkinvloeden werden afgewisseld met dancy nummers als Hardly Hardly en prachtige, gevoelige ballads als River of Paper. Er kwam ook nog een geweldige cover van Little Plastic Castle van Bird’s heldin Ani DiFranco voorbij.

In Duitsland een ster, in Nederland nog in aanzien rijzende. De sfeer in het Patronaat gaf het wel aan: Nederland is klaar voor Wallis Bird.

Setlist:

 1. Intro
 2. Communion
 3. Blossoms
 4. Daze
 5. To My Bones
 6. I Can Be Your Man
 7. Holding A Light
 8. Girls
 9. Little Plastic Castle
 10. Gloria
 11. Your Daddy
 12. Hardly Hardly
 13. River Of Paper
 14. The Circle