×

Recensie

Jazz

01 oktober 2020

Karoline Wallace

Lang vinter

Geschreven door: Nausikaä de Blaauw

Uitgebracht door: Ora Fonogram

Lang vinter Karoline Wallace Jazz 4.5 Karoline Wallace – Lang vinter Written in Music https://writteninmusic.com

De dagen worden snel korter en nu het er naar uitziet dat we veel tijd binnenshuis zullen spenderen de komende maanden, vormt het album Lang vinter van Karoline Wallace een uitgelezen en welkome aanvulling op onze muzikale to-listen-to-list. De Noorse zangeres, componist en arrangeur bracht Lang vinter al uit in het voorjaar van 2019; dit doet echter absoluut geen afbreuk aan de muzikaal actuele zeggingskracht ervan.

Wallace heeft reeds een aantal releases op haar naam, waarvan Lang vinter haar meest recente en persoonlijke is. Met haar band Molecules bracht ze in 2017 Louder Than You uit, in samenwerking met de gerenommeerde pianist Erlend Skomsvoll: volgens velen een van de beste Noorse jazzplaten van dat jaar. Nu bewijst ze met haar eerste ‘eigen’ plaat dat ze een muzikale duizendpoot is met een ongelofelijk talent.

Het album is een mooi dynamisch geheel geworden. Met Lang vinter overtuigt Wallace en het lukt haar het soms redelijk complexe muzikale geheel eenvoudig klinkend en zacht glooiend in onze oren te doen belanden. Het voelt als een sussend, zacht pak sneeuw. Ze steekt ons een hart onder de riem tijdens gure, kille dagen. Met engelengezang dat door lieflijke melodieën meandert, betovert en een naadloos geheel vormt met steeds een ander (bege)leidend instrument; altijd exact passend in de aandacht vragende, maar nooit vermoeiende composities. Die zwaarmoedige keerzijde van de winter lijkt ze later op het album extra te benadrukken; de donkere dagen die zich eeuwig lijken te herhalen en ons doen verlangen naar zon, licht en fris natuurgroen.

Wallace verrast met haar eerste album op eigen naam, uitgebracht op het label Øra Fonogram. De acht jazz- en folkmuzikanten die Lang vinter verrijken, zijn niet de minste; we horen de crème de la crème van de Noorse jazz en folk scene. Zij koos hen natuurlijk niet zomaar uit; Wallace wist precies wie met zijn of haar herkenbare eigen geluid de juiste bijdrage zou gaan leveren aan haar werk. Toch heeft ze het album als geheel echt een eigen geluid weten te geven. Nergens overheerst een bepaalde sound of muzikant en nooit voelt het album aan als los zand. Lang vinter is een mooi en samenhangend verhaal, evenwichtig van begin tot einde.

Als ik in het donker luister naar Lang vinter word ik verblind door een oorverdovende, rustgevende stilte. In een sereen wit landschap overvalt mij de winterse melancholie, maar voel ik me tegelijkertijd lichtvoetig, hoopvol en verwarmd. Op Lang vinter heeft Wallace op prachtige wijze een dromerig winterseizoen weten vast te leggen in haar muziek. Alles staat even stil en echoot de verstilde schoonheid van het winterse landschap.  1. Skyer
  2. Ved Kjøkkenbordet
  3. Universet glir
  4. Messi
  5. Lo du?
  6. A Little Looser
  7. Nå Skal Det Faen Bli Vår
  8. Grusvei
  9. Samai