×

Concert

19 januari 2019

Brussels Jazz Festival 2019

Voortreffelijk Quinn Bachand’s Brishen verovert Flagey

Geschreven door: Dick Hovenga

In samenwerking met Djangofollies, dat dit jaar 25 jaar bestaat, kwam Brussels Jazz na vorige week met Steiger diepe indruk te hebben gemaakt, wederom met een wel heel erg fijn nieuw lunchconcert op de vrijdag: Het Canadese gitaarfenomeen Quinn Bachant en zijn gezelschap Brishen.

quinn

Vanaf het moment dat Bachant op zijn akoestische gitaar inzette en de Belgische contrabassist Ben Faes, Bachant’s Canadese gitaarmaatje Reuben Wier en de uit Seattle afkomstige saxofonist/klarinettist Eric Vanderbilt bijvielen, werd wel heel duidelijk dat we een heel mooie muzieklunch zouden gaan krijgen. De muziekklasse spatte er gelijk vanaf. En met het even later toetreden van de geweldige Vlaamse accordeonist Gwen Cresens tot het gezelschap, werd het er alleen maar beter op.

Dat Bachant een ongelooflijk groot talent is mag bekend zijn. Reeds op zijn 15de ging hij de wereldpodia af om zijn grote kwaliteiten te laten horen en zonder problemen maakte hij overal grote indruk. Twee jaar geleden was hij ook al in Flagey te zien en ook dat optreden smaakte naar veel meer. Vandaar dat hij er vanmiddag weer staat. Bachand is zo’n gitarist die zo gemakkelijk zo geweldig speelt dat je spontaan verliefd op zijn spel wordt. Nog maar 22 jaar oud speelt hij al zo geweldig dat je geen idee hebt waar dit op latere leeftijd naar toe moet gaan. En hij speelt ook nog eens geweldig viool ook.

quinn44

Bachant en zijn mannen spelen een dwarsdoorsnee van de twee albums die Bachand tot nu toe opnam, met een voorkeur voor de laatst verschenen album Verdun (2017). En er worden ook al wat nieuwe songs gespeeld van het nieuwe album dat een dezer weken zal gaan verschijnen. En wat een prachtig diverse muziek en set levert dat op. Veel door (zijn grote liefde) Django Reinhardt beïnvloede muziek, maar net zo gemakkelijk zetten ze een Mexicaanse ballade in. Akoestisch en wederom prachtig warm klinkend in de Studio 1.

Wat een onvoorstelbaar spelplezier en wat een ongelooflijke klasse tonen deze vijf muzikanten vanmiddag op het podium. Ze spelen muziek die even verwarmend als tijdloos is en hebben in Quinn niet alleen die zo vloeiend spelende gitarist, maar ook nog eens een zeer innemende frontman die het publiek volledig inpakt met zijn teksten over de muziek en band tussendoor, en na het optreden als eerste bij de tafel met merchandise staat om te signeren en met het publiek te praten. Zo toegankelijk en innemend dus.

Quinn Bachand’s Brishen speelt de komende weken volop door België en dat mag geen muziekliefhebber, ongeacht van waar je normaliter naar luistert, missen. Muziek zo emotievol en met zoveel passie, overtuigingskracht en klasse gebracht verdient volle zalen en een uitzinnig publiek. Deze band is klaar voor een heel grote doorbraak. Wedden dat ze een volgende keer zo de grote Studio4 zaal van Flagey vullen en platspelen?

Terzijde: Eigenlijk kan het gewoonweg niet op hè? Twee weken achter elkaar een lunchprogramma presenteren dat zo goed is dat ze met gemak ook op de avond grote indruk hadden gemaakt. Maar hoe fijn is het dat dit dan maar ‘gewoon’ gebeurt?

Foto’s: Michel vR