×

Concert

14 januari 2019

Brussels Jazz Festival 2019

Brussel en Edinburgh komen samen in Thrill! Sextet

Geschreven door: Dick Hovenga

Een fijne extra bovenop het programma van Brussels Jazz is de samenwerking die er in de afgelopen maanden is ontstaan met het Edinburgh Jazz and Blues festival dat van 7 tot en met 9 februari in het Schotse Edinburgh plaatsvindt.

Op de zondag van Brussels Jazz was daar een mooie aankondiging van. In een samenwerking tussen Jazz Brussels, Visit.Brussels, Flagey, Les Lundis d’Hortense en het Edinburgh Jazz and Blues festival was de band Thrill! Sextet samengesteld om de samenwerking optimale kracht bij te zetten. De zaal was dan ook gevuld met een internationaal publiek.

thrill

Thrill! Sextet werd samengesteld met de Schotse bassist Mark Hendry en de Brusselse saxofonist Tom Bourgeois als muzikale architecten. Zij mochten de band samenstellen en schreven alle composities. Hendry nam Schotse kompaan/drummer Stephen Henderson mee naar Brussel en gitarist Lorenzo Di Miao, saxofonist Sylvain Debaisieux en zangeres Irini Arabatzi werden door Bourgeois gevraagd aan het project mee te doen.

Met vier dagen oefentijd werd de band vol jonge veelbelovende muzikanten klaargestoomd voor het optreden voor de late zondagmiddag. Het werd een fijn concert waarbij het talent van de muzikanten vol in de schijnwerpers kwam te staan. Niet alleen de composities, geïnspireerd door de mix van folk en jazz die het ECM label zo kenmerkt, maar zeker ook het spel en de zang kregen zo volle aandacht.

De composities, opgebouwd volgens de traditionele vorm, boden een mooie basis om te laten zien waar de muzikanten staan. Het waren vooral gitarist Di Miao, saxofonist Debaisieux en bassist Hendry die binnen het gezelschap opvielen met fraai solospel. En ook zangeres Arabatzi liet horen over een fraaie stem te beschikken en niet alleen de composities mooi in te kleuren, maar ook in de songs haar stem te doen laten gelden.

thrill22

Met Edinburgh Jazz in het verschiet was het concert een mooie aankondiging van wat we in Edinburgh kunnen verwachten. Naast Thrill! Sextet zullen daar ook mooie Belgische namen als Echoes of Zoo (de nieuwe punkrock oufit van Nathan Daems die de eerste zaterdagavond van Brussels Jazz majestueus afsloot), Aka Moon, Martin Salemi Trio en Antione Pierre’s Urbex aanwezig zijn. Maar het programma is met Les Violons de Bruxelles, Rose Room, Mâäk Quintet, Oriental Jazz Project, Strata, ESINAM (die we later deze week nog op Brussels Jazz zullen zien), Toine Thys Trio feat. Hervé Samb, Colin Steele Quintet, Brandhaard en Laura MacDonald’s History of Sax al wel heel rijk gevuld.