×

Concert

22 maart 2018

Leuven Jazz 2018

Volvet Vels Trio en majestueus Book of Air: vvolk

Geschreven door: Dick Hovenga

Twee volledig verschillende bands op de woensdagavond van Leuven Jazz in totaal verschillende gelegenheden maakten er een fascinerende avond van. Een nieuwe hoogtepunt-avond van het festival.

De prachtige muzikale lijn van de dinsdag met het Imagine Raymond project (dat, zoals reeds eerder gezegd, binnen de Jazzlab series de komende weken langs de podia trekt) en de optredens van Karen Willems / Eric Thielemans en +MDC III hadden een hoge verwachting neergelegd en die werd eerst met Vels Trio in de lobby van Het Depot naar een nieuwe hoogte getrokken. Wij van Written in Music zijn zeer groot fan van het trio. Hun debuut de Yellow Ochre EP was indrukwekkend en live stuiterden ze afgelopen december nog Dingwalls uit, zo goed als ze daar waren.

De lat lag dus hoog in de volle lobby, eerlijk gezegd niet de meest ideale plek voor een band omdat het lang en smal is en het tevens een hang-out is voor groepen pratende studenten. Maar de band leek het niet te donderen en speelde een dikke set. Hun van dikke beats en basgrooves en van electronics doorspekte composities komen dan ook ongewoon hard binnen. En dat ze steeds maar beter worden was ook gelijk duidelijk. Reeds vanaf de start zetten ze stevig in en nog maar een kleine 4 maanden nadat ik ze in Londen zag, bleken ze nog drukker aan het experimenteren en uitproberen om hun bandgeluid nog verder door te trekken.

Heerlijk hoe ze hun grooves neerleggen en naar ongekende hoogte doorduwen, en hoe fijn als ze die groove dan weer loslaten en aan het experimenteren raken om nieuwe muzikale registers zoeken. Vels Trio bewees ook vanavond dat ze een band zijn om volop in de gaten te houden de komende jaren. Laat ze maar heel veel komen spelen en doorgroeien. Daar kunnen wij dan volop van meegenieten.

Van een geheel andere orde waren de optreden van Book of Air: vvolk vanavond, al zo’n andere groep Written in Music favorieten. Twee optredens in de Predikherenkerk in stad, waarvan de eerste een flink volle was en de tweede reeds weken uitverkocht. Dat de 18koppige band onder leiding van Granvat genieën Bert en Stijn Cools populair is, mag duidelijk zijn. Verrassend, want hun verstilde muziek vol improvisatie is wel even van een geheel andere orde dan wat de tegenwoordige hectische tijden aangeven. Of misschien juist daarom.

Aan de muziek van Book of Air: vvolk moet je jezelf overgeven. En zoals vele bezoekers het goed hadden gedaan, matjes mee, een deken pakken en je op de vloer nestelen om liggend op de rug de muziek in volle glorie over je heen te laten komen. Of je met 18 muzikanten nu over een klein orkest of nog steeds over een band mag spreken laten we even achter ons, maar dat het geluid wat het gezelschap produceert als een orkest klinkt is duidelijk. Wij waren bij het tweede concert van de avond aanwezig en hoorden muziek die majestueus over de kerk werd uitgespreid. Elke Tijd en Se (in) De Bos, het prachtige nieuwe werk van de band, werden als twee lang uitgesponnen stukken, prachtig in lagen op en uitgebouwd uitgevoerd. Muziek die zowel hypnotiserend als rustgevend, intrigerend het hart binnenkomt. Want als je van Book of Air: vvolk twee dingen heel duidelijk kunt zeggen: dit is muziek die je hart veroverd en tegelijkertijd ruimte creëert in je hoofd.

Prachtig om te zien hoe een in leeftijd gemêleerd publiek zich aan de muziek wil overgeven, hun ruimte pakt, zich even van het drukke bestaan afzondert om tot zichzelf te komen. Iets wat zo op papier wat esoterisch klinkt maar juist niet zo aanvoelt. Het community gevoel bij de concerten van Book of Air: vvolk is namelijk groot en juist doordat iedereen tegelijkertijd zich geestelijk afzondert en aan de muziek overgeeft, werken de concerten van deze band zo goed. De muziek van Book of Air: vvolk is als een warmtegloed.

Ps, Degenen die het eerste Book of Air: vvolk concert meemaakten hadden een mooie primeur. Niet alleen speelde de band de gehele nieuwe plaat Se (in) De Bos (die trouwens nu op CD en met enkele weken op vinyl verkrijgbaar zal zijn) maar tevens werd een geheel nieuwe stuk, met de nog onnavolgbare titel *, gespeeld.

Foto Book of Air: vvolk: Danny Teuwis

Meer Leuven Jazz 2018: