×

Concert

21 maart 2018

Leuven Jazz 2018

Heerlijk uitdagende dinsdag op Leuven Jazz

Geschreven door: Dick Hovenga

Het blijft een kwestie van durven programmeren op een doordeweekse festivaldag en bij Leuven Jazz pakten ze de uitdaging maar al te graag aan met een divers, uitdagend programma.

Vrijwel de gehele Belgische (met een paar Nederlandse afgevaardigden) jazzscene was overdag al op de been dus het was mooi om de zeer goed bezochte jazzmeeting te beëindigen met de albumpresentatie van Imagine Raymond in de grote zaal van de Schouwburg. Imagine Raymond is het nieuwe muzikale project van Michel Mast, die een grote groep zeer interessante muzikanten bij elkaar heeft gebracht om het werk te eren van grootmeester Raymond Scott (1908-1994). Niet alleen een vermaard componist (die onder meer veel muziek schreef voor de tekenfilms van Looney Tunes) maar tevens synthesizerpionier was.

Met Dijf Sanders (Java) als elektronica wizard in de gelederen en de prachtige beelden van videomaker Victor van Rossem op een groot doek boven het podium werd de albumpresentatie een lust voor het oog en oor. In een grote muzikale diversiteit werd een prachtig concert gegeven dat in beelden een energiek tijdsbeeld liet zien en muzikaal uitdagend en prikkelend was. Zou mooi zijn als dit project snel langs meerdere zalen in de lagen landen zou gaan trekken. Dit moeten veel meer mensen zien! En dat zal gebeuren als Imagine Raymond in de Jazzlab series de komende weken door België trekt. (http://www.jazzlabseries.be/seizoen-2017-2018/imagine-raymond/)

Het avondprogramma was verspreid over diverse plekken in de stad. Eerst, vlak na het eten, naar Het Narrenschip Vaart waar drummers Karen Willems en Eric Thielemans een fijn percussieduel aangingen. Twee drumstellen tegenover elkaar in de gave grote ruimte en elkaar dan uitdagen om met de meest spannende ritmes aan te komen blijft een feest om naar te kijken. Vooral als het zulke kleurrijke personen als Willems en Thielemans zijn. Natuurlijk werd het optreden niet alleen op de drums gevierd maar ging het ook met allerlei extra attributen vergezeld, om hun klanken extra kleur mee te geven. Geweldig begin van de avond in een prima gevulde ruimte.

In het door ons eerder al veel geroemde La Conserve was het vervolgens de beurt aan +MDCIII. De nieuwe band van Nordmann saxofonist Mattias De Craene die samen met twee geweldige drummers, Simon Segers en Lennert Jacobs, nieuwe muzikale wegen uitprobeert. Zeer interessante wegen zoals we al snel konden horen. De dynamiek van de twee drummers en de manier waarop zij ongedwongen met ritmes in een haast van tranceachtige roes de spanning opbouwen zijn de ideale grond voor De Craene om zijn fijn uitdagende sax spel op te laten weerklinken. La Conserve bleek wederom de ideale plek om aan de intrigerende muzikale streken van deze geweldige muzikanten een warme sfeer mee te geven. Van ingetogen tot aan uitbundig speelden de mannen een enerverende set die hongert naar veel meer.

Meer Leuven Jazz 2018: