×

Concert

20 maart 2018

Leuven Jazz 2018

Meeting Colours: Philip Catherine en Luca school of arts

Geschreven door: Dick Hovenga

Een maandagavond met Philippe Catherine is sowieso een geweldige maandagavond. Natuurlijk niet meer de jongste is elke kans om de Belgische jazzheld te zien, vooral nu hij nog in grootse vorm verkeert, een reden alles aan de kant te schuiven en naar de schouwburg te togen.

En natuurlijk is het vanavond Catherine die alle aandacht verdient, maar laten we vooral ook de Luca Big Band niet vergeten te noemen. Een immer goed spelende band met altijd weer genoeg frisse gezichten. Jonge muzikanten ook met het lef om de solo’s, pal staand naast de grote Catherine, voor hun rekening te nemen en daardoor sowieso alle respect verdienen.

Alle composities die in het ruim 70 minuten durende concert vanavond te horen waren, zijn te herleiden naar het Meeting Colours album uit 2005 waarbij Catherine ook de Brussels Big Band als band achter zich had en waarvoor trompettist Bert Joris alle arrangementen schreef. Nu dus met een nieuwe Brussels Big Band een opgefriste versie. De arrangementen stonden op dat album al als een huis, dus daar hoefde maar weinig aan aangepast te worden.

Mooi om die composities weer te horen, van Letter From My Mother tot aan Happy Eyes en van The Hostage naar Francis’ Delight, om er maar een paar te noemen. Het blijven zeer sterke composities waarbij Catherine’s spel een indringend karakter heeft en de andere betreffende solisten indruk maken.

De band speelde strak en mooi in balans en er ontstond dan ook steeds een warm totaalgeluid waarover Catherine ten ene male zijn onnavolgbare gitaarklanken kon openbaren. Uiteindelijk was het de concertafsluiter, Duke Ellington’s In A Sentimental Mood, waarbij Catherine nog even los kon gaan en kon laten horen waarom hij een Belgische jazz treasure is en blijft. De schouwburg (waarom toch niet alle Leuven Jazz concerten gewoon daar en de wat speciale concerten in het zo fijne La Conserve?) was de warme prachtplek voor deze avond.

Foto Philip Catherine en Luca Big Band rehearsals: Bruno Pistorius

Meer Leuven Jazz 2018: