×

Concert

09 april 2018

Vader leidt death metal hoogmis: HELLELUYAH!

Geschreven door: Lenn Photography

• fotografie door Lenn Photography

In het kader van het 25-jarige jubileum van hun debuutplaat The Ultimate Incantation tourt death metal topper Vader met een speciale set van dat album. Het Nederlandse deel van deze tour vond donderdagavond plaats in de imposante edoch gezellige grote zaal van Gebr. de Nobel te Leiden. En ja dan heb je direct een klassieke death metal hoogmis te pakken waar de verstokte liefhebber nog wel even warm voor loopt natuurlijk.

Vader

Het bal werd geopend door Seita. Opererend vanuit Amsterdam maar met een achtergrond die Latijns-Amerikanisme doet vermoeden. De band lijkt zich druk te maken over politieke en sociale uitwassen waar de mens, en de band?, zoal mee te maken heeft. Desondanks straalt men op het podium één en al positiviteit en jovialiteit uit. Waarmee we een goedgemutste prima live band voor de kiezen krijgen.

Net als Seita is ook NeoCaesar speciaal, en enkel voor deze Nederlandse show van de tour, toegevoegd. Inmiddels is het publiek in ruimere getallen binnengestroomd als het getrakteerd wordt op de lompe, hoekige klassieke death metal van NeoCaesar. Niet zo verwonderlijk want de band bestaat voor 100% uit ex-leden van Sinister uit de gouden death metal jaren negentig. Denk aan platen als Hate en Diabolical Summoning. Zanger Mike heeft misschien wel de beste strot van Nederland. Het optreden is degelijk en katapulteert alle aanwezigen in de juiste sfeer. Nu wordt het serieus…

Voeg daar een flinke slok pils aan toe en de honger naar death metal meebrullers van een kwaliteitsband binnen het genre is optimaal. Het is tijd voor Vader! Met routine, klasse en speels gemak wordt The Ultimate Incantation de volle moshende, headbangende zaal ingesmeten. Het is weer even 1993 toen death metal hoogtij vierde en de zalen altijd tot de rand toe gevuld. Destijds tourde Vader met Bolt Thrower en Grave om hun debuut te promoten. Frontman Peter heeft inmiddels wel wat andere bandleden om zich heen maar dat mag de pret niet drukken. De show oogt en klinkt superstrak en het publiek gaat los. Naast de nummers van de jubilerende debuutplaat worden nog een zooi andere klassieke Vader songs gespeeld. De band lijkt zich ermee te vermaken. Ook omdat het nog eens extra wordt aangespoord door een opvallend aantal Poolse landgenoten die op dit optreden zijn afgekomen.

Kortom een geslaagde death metal avond in Leiden waarbij wel eens gezegd mag worden dat organisaties als Slowrunner Records en The Hague Heavy Metal Alliance hulde verdienen voor het onverbiddelijk ondersteunen van de scene in betreffende regio.