×

Concert

13 juli 2016

Südtirol Jazz 2016

Südtirol Jazz wederom een lust voor oor en oog (2)

Geschreven door: Dick Hovenga

• fotografie door Tim Dickeson

Dat Südtirol Jazz een van de meest spannende jazzfestivals in Europa is mag na ons verslag van vorig jaar wel duidelijk zijn. Waar zoveel festivals voor groot en meer pop gaan zoekt het festival vanuit Bolzano juist voor een kleinere opzet en meer uitdaging in jazzprogrammering.

Dat de locaties waar Südtirol Jazz zich afspeelt uitstekend zijn mag ondertussen ook duidelijk zijn. Zowel in de steden zelf als op de diverse natuurlocaties. Maar de muzikale diversiteit of activiteiten die jazz vergezellen zijn net zo goed ijzersterk. Zo kun je van de bescheiden ruimte in het Hotel Holzner in Ritten in de ochtend een optreden van de jonge, veel belovende pianist Elias Stemeseder zien en in de avond op het prachtige, grote plein van de Bolzano grootse optredens van Jakob Zimmerman Trio en het geweldige Andreas Marinello: Homecoming featuring Julian Adam Paizs en Charles Ferris. Met het prachtige weer (gemiddeld zo’n 26 graden op de avonden) natuurlijk een uitgekiend programma.

In de middag kun je dan gedurende de week weer net zo gemakkelijk een bier of wijnproeverij combineren met verschillende jazzgezelschappen. Tijdens een wandeltocht op elke plek weer wat nieuws in muziek en in combinatie met vooral die geweldige wijnen van de streek een absolute aanbeveling als je er toch langere tijd bent. Een mooiere manier om een warme dag te slijten is nauwelijks denkbaar is het?

Eén van de hoogtepunten van het festival lag deze editie hoog op de bergen. Een prachtwandeling vanaf het lager gelegen dorpje, dwars door de bossen heen bergopwaarts naar het weergaloos gelegen Lago di Fiè was al absoluut de moeite waard. Bij het meer aangekomen bleken er twee restaurants te liggen waarvan één met een prachtig  en lekker groot terras aan het water. Van afstand zo tegen een indrukwekkende, rotsige bergwand aangelegen een echt hemelbestormend mooie plek. De band die er die avond speelde was het collectief Max Andrzejewski’s Hütte & Choir Gehen Fremd feat. Dan Kinzelman, Mario Rom en 6 South Tirolean Singers. Een bond gezelschap waarachter zich een fijne jazzband met een gospelkoor bevond.

Op een heerlijk warme voorzomeravond, in die prachtomgeving op luie stoelen luisterend naar een nieuwe vorm van gospeljazz werd ik me meer dan bewust van dit ultieme festival. ‘Vaak zoeken we eerst een locatie en dan de muziek die er bij past’, die woorden van festivaldirecteur Klaus Widman schoten meerdere malen door mijn hoofd. Bij het donker worden bleken vuurkorven aan het rand van het meer aangestoken te zijn en werden lichten in bootjes over het meer uitgelaten om de sfeer te verhogen. Met een combinatie van jazz en gospel kon ik me even geen hemelbestormender plek bedenken….

De prachtige foto’s van Südtirol Jazz zijn gemaakt door Tim Dickeson