×

Concert

26 juni 2011

Musica Amphion In Het Concertgebouw

Geschreven door: Carl Puhl

Zondag 26 juni vond in de middag een extra concert plaats dat buiten de barokserie om en ook later geprogrammeerd werd onder andere om nog één keer een concert te organiseren met laag BTW-tarief. Musica Amphion verzorgt voor de pauze een uitvoering van de Vier Jaargetijden van Vivaldi. Voor ieder jaargetijde wordt het bijbehorende sonnet van Vivaldi voorgelezen door schrijfster Rosita Steenbeek. Na de pauze, met versterking van de sopraan Amaryllis Dieltiens en countertenor Christophe Dumaux, werd het Stabat Mater van Pergolesi uitgevoerd. Dit concert is georganiseerd door Fred Luiten Concertorganisatie, één van de huurders van het Concertgebouw.

De Vier Jaargetijden van Vivaldi is natuurlijk overbekend. Hierdoor is het erg moeilijk om onbevangen naar de muziek te luisteren. Bij vrijwel ieder openingsstuk schieten reclame slogans door mijn hoofd; het lot van vrijwel ieder wereldberoemd muziekstuk. Dit neemt echter niet weg dat Musica Amphion zorgt voor een schitterende uitvoering. Met veel dynamiek in het spel en een glansrol voor mede-oprichter Rémy Baudet als solist zorgt dit ensemble voor een zeer spannende uitvoering. Door interessante accenten te plaatsen creëert Musica Amphion een verfrissende en vernieuwende uitvoering.

Het Stabat Mater van Pergolesi is een prachtig muziekstuk met veel melancholiek. Het lijkt er even op dat het tempo wat aan de hoge kant ligt, maar dit wordt gaandeweg hersteld. De zangers zijn beiden van topniveau. Hoewel de stem van Christophe Dumaux bijzonder mooi klinkt, komt ze toch minder expressief over dan die van Amaryllis Dieltiens. Beide zangers zorgen echter voor prachtige samenzang en met name het voorlaatste gedeelte, het Quando Corpus, wordt werkelijk magnifiek uitgevoerd. Een staande ovatie is niet meer dan normaal na zoveel pracht.

Ik ben geen fan van barokmuziek, maar als het gespeeld wordt door muzikanten van dit niveau kan ik er eigenlijk geen genoeg van krijgen. Een mooie programmering met schitterend uitgevoerde muziek. Het Concertgebouw was erg goed gevuld en de bezoekers kregen absoluut waar voor hun geld.