×

Concert

08 juni 2010

Megadeth – 013 Tilburg

Geschreven door: Carl Puhl

In een uitverkochte 013 te Tilburg trad maandagavond 7 juni Megadeth op. De ontstaansgeschiedenis en carrière van deze band behoeft geen uitleg. Dave Mustaine wou graag het twintigjarig jubileum van zijn vierde CD Rust In Peace vieren en dit bleek samen met het verschijnen van Endgame vorig jaar voldoende reden om op tournee te gaan.

Om heel eerlijk te zijn: ik volg Megadeth al niet meer sinds Youthanasia. Indertijd vergeleek ik een nummer als À Tout Le Monde met Devil’s Island en kon enkel concluderen dat de klad er behoorlijk in zat. Live wisten Dave en consorten nog wel te boeien, maar ook alleen maar met het oudere werk. Dus toen ik vernam dat het hier ging om het verleden te vieren met songs uit de oude doos, zag ik mezelf haast genoodzaakt om wederom voor kaarten te zorgen. En het bleek een onderhoudende avond te worden.

In het voorprogramma mocht My Favorite Scar optreden. Deze band blijkt leden uit Arnhem en Tilburg te hebben, dus is het ook niet zo verbazingwekkend dat ze volgende week ook in het voorprogramma van Kiss acte de presence geven. Helaas kreeg ik door onvoorziene omstandigheden alleen het laatste nummer van hun set te horen en kan dus geen indruk geven van hun optreden.

Megadeth liet niet al te lang op zich wachten. Met een degelijk geluid en een goede maar niet indrukwekkende lichtshow beet de band de spits af met een mooi instrumentaaltje. Ik meen me te herinneren dat dit het gebruikelijke scenario is. Dit werd snel opgevolgd door Wake Up Dead en dat bleek achteraf en voor mij meteen de topper van de avond. Alle nummers van Rust In Peace werden natuurlijk gespeeld, het was tenslotte de verjaardag van dit album die gevierd werd. Ik vermoed dat R.I.P. in de Verenigde Staten een grotere impact heeft gehad dan hier bij ons. Begrijp me niet verkeerd, het is een goede plaat, maar om hiervoor nu een jubileumtour op te zetten?

Dave Mustaine lijkt me een sympathieke en erudiete persoon. Goed, hij komt af en toe wat bot uit de hoek en heeft hier en daar wat rare dingen over anderen gezegd, maar uit interviews en zijn teksten blijkt overduidelijk dat hij op allerlei gebieden een heldere en onderbouwde mening heeft. Waarom houdt hij dan tussen de nummers door niet even een praatje? Ieder nummer kan best een kort intro gebruiken. En zo betrekt hij het publiek ook beter bij het optreden. Nu werd deze taak enigszins door David Ellefson waargenomen, die door meeklapgebaren de handen goed op elkaar wist te krijgen. Na een scheiding van acht jaar mag deze sympathieke bassist weer meedoen met de band die hij meegeholpen heeft groot te maken.

Verder lijkt Dave Mustaine er steeds meer moeite mee te hebben om te zingen. Nu was hij daar nooit een ster in, maar het ging tijdens dit concert allemaal wel zwaar, moeilijk en gevaarlijk. Ik snap ook wel dat een zanger inhuren in dit stadium geen enkele zin meer heeft, maar hij zou eens wat aan zijn techniek kunnen doen.

Al met al was het een geslaagd optreden. Dave Mustaine kan voor een setlist putten uit een behoorlijk oeuvre en heeft een goede selectie gemaakt van afwisselende nummers. Wanneer zou hij het jubileum van zijn andere platen willen vieren?