×

Concert

03 maart 2011

Mahler 8 – Generale Repetitie

Geschreven door: Carl Puhl

Gedurende drie seizoenen worden alle symfonieën van Gustav Mahler uitgevoerd door het Concertgebouworkest. De leiding is per symfonie in handen van telkens een andere dirigent. Alleen Maris Janssons heeft de eer om drie symfonieën te dirigeren, te weten de tweede, de derde en de achtste. Deze laatste wordt vrijdag 4 en zondag 6 maart uitgevoerd in het Concertgebouw.

munichOp donderdag 3 maart was de generale repetitie waar de Vrienden van het Concertgebouw bij konden zijn. Kaartjes werden beschikbaar gesteld en de avond was binnen een mum van tijd uitverkocht. Aangezien de beide uitvoeringen ook al snel uitverkocht waren, was dit voor mij een uitgelezen kans om toch een uitvoering van dit majestueuze werk bij te kunnen wonen.

Bij de première op 12 september 1910, door de componist zelf gedirigeerd, verworf deze symfonie het predicaat Symphonie der Tausend; aan de uitvoering werkten namelijk meer dan duizend mensen. In het Concertgebouw zitten vanavond 380 mensen op het podium. De meeste waren in hun alledaagse kleding verschenen, waardoor het er allemaal niet al te serieus uitzag. De symfonie werd in zijn geheel uitgevoerd en de spetters vlogen er vanaf. Want ook al zaten de meesten in hun burgerkloffie, de uitvoering was er absoluut niet minder om.

mjDe mensenmassa op het podium bleek in staat een kolossale hoeveelheid geluid te produceren. Het Concertgebouw stond af en toe te schudden op zijn grondvesten, het leek er soms op of het gebouw moeite had om de omvang van het geluid binnen de muren te houden. De solisten waren stuk voor stuk van grote klasse, maar ik werd toch vooral gegrepen door de prachtig warme stem van mezzosopraan Stephanie Blythe. Het orkest sprankelde en donderde onder de af en toe enthousiast springende Maris Janssons. De zes koren, waaronder drie kinderkoren en het Groot Omroepkoor, brachten de zangstukken van fluisterend zacht tot overdonderend luid overtuigend ten gehore.

Wanneer U kaarten voor de Achtste van Mahler op 4 en/of 6 maart bezit, dan mag U van geluk spreken: U zult getuige zijn van een historisch moment. Tijdens de introductie werd uitgelegd dat deze symfonie slechts vier maal door het Concertgebouworkest is uitgevoerd, namelijk onder leiding van Willem Mengelberg, Rafael Kubelik, Bernard Haitink en Ricardo Chailly. En ik weet al dat U een overweldigende ervaring te wachten staat!