×

Concert

06 november 2012

La Traviata in de Meervaart

Geschreven door: Carl Puhl

Zondagmiddag 4 november verzorgde de Staatsopera van Tatarstan een uitvoering van Verdi’s La Traviata in de Meervaart in Amsterdam. La Traviata is een van de beroemdste opera’s van Verdi en zijn status wordt enkel bedreigd door Aida en Rigoletto. De matinee in de Osdorpse schouwburg was goed bezocht, de zaal en het balkon was bomvol, alleen de zijbalkons bleven vrijwel leeg. Het orkest was te omvangrijk voor de orkestbak; een contrabas en de pauken vonden hun plaats respectievelijk links en rechts voor het podium. Deze opstelling vormde wellicht een belemmering in de opera-beleving voor de eerste paar rijen, de rest van de zaal had er geen last van hoeven hebben.

De hoofdrol van Violetta werd deze middag gezongen door Alla Rodina. Deze sopraan is een grote vrouw, maar haar stem was werkelijk prachtig. Ze zong met veel souplesse de prachtige trillers van haar belcanto partijen. Iedere uithaal was raak en ze legde veel subtiliteit en expressie in haar stem. Helaas was ze minder sterk in de laatste akte, wat de finale enigszins teniet deed. Haar geliefde Alfredo werd vertolkt door de tenor Dmitry Kuzmin. Subtiliteit was niet zijn sterkste kant; hij heeft een mooi stemgeluid, maar zong voornamelijk hard. De rol van Giorgio Germont, de vader van Alfredo, werd vertolkt door Stanislav Trifonov. De stem van deze bariton was erg mooi en hij zong zijn partijen zeer overtuigend en met veel souplesse.

Het Orkest van de Staatsopera van Tatarstan stond onder muzikale leiding van dirigent Alla Kulbala. Zij zorgde ervoor dat haar muzikanten een zeer indrukwekkende prestatie leverden. Zonder de zangers te overstemmen vertolkten zij een prachtige muzikale hoofdrol tijdens deze uitvoering. Verder is de prestatie van het koor prijzenswaardig. Verdi’s koorpartijen zijn vaak overdonderend, maar soms ook vertederend. Op beide gebieden was het koor in staat om goed te presteren. Voor liefhebbers van traditionele uitvoeringen biedt de Staatsopera van Tatarstan een uitstekende mogelijkheid om te genieten van klassieke opera’s!