×

Concert

09 juli 2014

Gezien: Bliksem en Anthrax in Patronaat, Haarlem

Geschreven door: Sicco Roukema

Ondanks de drukke weken met het voetbal is een avondje Anthrax in het Patronaat niet iets wat je wilt overslaan. Zeker niet als het support Bliksem betreft. Deze Belgische formatie zou aanvankelijk voor Metal Church openen de week daarvoor, maar bleek nu ineens voor Anthrax te zijn gezet. Een prima zet, want de strakke old school speedmetal past prima bij het hoofdprogramma. De stage performance is niet heel energiek, alhoewel gitarist Jeroen de Vrese aan het eind van de show nog wel even zijn gitaar deelt met het publiek, maar de muziek is dat zeker wel. De hese, rauwe vocalen van zangeres Peggy Meeussen is een verademing tussen alle metalvrouwen met een gothische tik. Dit is lekker old school en doet denken aan Acid, Znowhite en de eerste Warlock albums.

Energiek is een understatement bij Anthrax. Zeker in het geval van Scott Ian, Frank Bello en Joey Belladona. Deze sympatieke showmakers staan een hele show te stuiteren. Wat een feest om naar te kijken. Een aantal weken daarvoor zag ik ze al een geweldige show weggeven op Fortarock, maar vanavond in de patronaat ging het dak er helemaal af. Vanaf de eerste tonen van Among The Living was het raak. De band bleek niet, net als op Sonisphere twee dagen voor deze show, Among The Living integraal te spelen, maar pakte net als op Forta wel uit met een set hoofdzakelijk gevuld met oud werk. Medusa, Indians, Madhouse, I’m The Law, Caught In A Mosh kwamen allemaal voorbij tot grote vreugde van de enthousiaste zaal. Bij In The End (van hun laatste album Worship Music) kwamen er doeken van Ronny James Dio en Dimebag Darryl te hangen.

Naast het prima zaal geluid, wint de sympathieke uitstraling van deze New Yorkers alles. Joey Belladona is de hele show bezig met handjes geven, foto’s maken en het publiek er bij te betrekken en de hele band geniet zichtbaar van het plezier van de zaal. Bassist Frank Bello is heer en meester op het podium, maar ook het intens genieten van Scott Ian van zijn eigen klasse riffs is prachtig om te aanschouwen

De toegiften bestonden uit I’m The Man, Be All End All, het geweldige Efilnikufesin (N.F.L.) Anti Social sloot deze top avond af. Scott Ian gaf aan dat be band bij terugkomst weer aan een nieuw album gaat werken.

Foto’s René van Stekelenborg