×

Concert

20 april 2019

Een sterk Vicious Rumors in het Leidse Gebr. de Nobel

Geschreven door: Remco Kreft

• fotografie door Lenn Photography

Op een heerlijke donderdagavond 18 april 2019 staat er een avondje heavy metal gepland in de Gebr. De Nobel te Leiden. Het Amerikaanse Vicious Rumours komt langs en heeft de Zweedse band Air Raid en het Duitse Magistarium meegenomen om de avond te openen.

Magistrarium

Ondanks het prachtige weer mag Magistrariun als opener rekenen op een redelijk goed gevulde kleine zaal.  Dit zal ook zeker te maken hebben met goede vrijdag die voor vele ook echt een vrije dag is. De uit Hannover afkomstige band speelt symfonische heavy metal wat muzikaal goed wordt gebracht. De band heeft drie albums op zak waarvan de laatste, War for All land All for Won, net verschenen is. Uiteraard worden de meeste nummers van dit album gespeeld. Het is een prima band maar echt overtuigend wordt het jammer genoeg nergens.

Air RaidAir Raid-1

Het Zweedse Air Raid is duidelijk van een hele andere orde. Deze band overtuigd vanaf de eerste minuut. Niet alleen heeft de uit Gothenburg afkomstige band het muzikaal dik in orde, ook qua podium prestatie ziet het er allemaal er verzorgd en gelikt uit. De band heeft inmiddels drie albums uit, waarvan de meest recente Across the Line is uit 2017. De nieuwe frontman Fredrik Werner is overtuigend en blijkt een prima zanger te zijn. En van het gitaar duo Mild en Johansson krijgen we het nodige vuurwerk te horen. Een sterk optreden van een goede live band.

Vicious Rumors-4Vicious Rumors-2

Vicious Rumors is geen onbekende in Leiden. De uit San Fransisco afkomstige heavy band bezoekt ons land, en daarbij ook de sleutelstad, met enige regelmaat. Ze hebben dan ook vele vrienden die de band trouw bezoeken als ze weer eens langskomen en dat is vandaag niet anders. Gitarist en oprichter Geoff Thorpe  en drummer Larry Howe staan de bezoekers met zichtbaar plezier te verwelkomen, bij de ingang aan het begin van de avond, en maken voor iedereen tijd voor een praatje.  Toch mooi om te zien dat de oudgedienden van de band er na al die jaren (sinds begin 1980) er nog steeds zoveel plezier in hebben.  Op het podium is hetzelfde plezier ook weer terug te vinden. Met de “youngsters” Gunnar DüGrey (gitaar), Cody Green (bass) en American Idol winnaar Nick Courtney op zang staat er een zeer goede versie van Visious Rumors te spelen. Na de dood van Carl Albert in 1995 heeft de band meer dan tien zangers versleten met als laatste onze eigen Nick Holleman. Er staat nu dus een nieuwe Nick en dat blijkt een zeer verdienstelijk zanger te zijn.  De band heeft totaal geen moeite om de zaal in te pakken met zoveel klassiekers op hun naam. En wordt vanavond dan ook echt een feest der herkenning. Digitial Dictator, Hellraiser, Don’t Wait for Me and Abandoned, ze komen allemaal voorbij. In deze vorm mogen de heren nog jaren door blijven gaan. Een heerlijk optreden van een toch wel legendarische band.