×

Artikel

06 november 2019

WiM was, WiM is

De techniek achter het nieuwe Written in Music

Geschreven door: Jorim Sint

Het nieuwe Written in Music maakt gebruik van softwarepakket WordPress versie 5.2, allerhande recente WordPress-plugins (software-uitbreidingen van onszelf en anderen) en natuurlijk een eigen WordPress-theme (onze eigen style). We draaien PHP-versie 7.3 op Red Hat Linux en met een Let’s Encrypt SSL/TLS-certificaat.

Simpel gezegd gebruiken we nu de meest recente stabiele versies van de meest recente software. En een certificaat zodat de website veilig (zonder pottenkijkers) via HTTPS bezocht kan worden.

“Lekker boeiend”, zou je heel goed kunnen denken, maar dit is om meerdere redenen belangrijk, niet alleen voor ons, maar ook voor jou als bezoeker. WordPress, PHP & MySQL, Red Hat en Linux verbeteren en vernieuwen zich doorlopend. Nieuwe functionaliteit wordt toegevoegd, oude functionaliteit beëindigt & verwijderd en beveiligingsgaten gedicht. Hoe langer je oude software blijft gebruiken hoe groter de kans dat beveiligingsgaten gevonden en wellicht ook niet meer gedicht worden. En gehackte servers kunnen bijvoorbeeld spam gaan versturen of malware bij bezoekers (zoals jij) gaan installeren. Maar nieuwe software ondersteund ook meer en betere hardware en wordt natuurlijk ook steeds sneller. Daarnaast ontwikkeld internet zich ook razendsnel. Als je als ‘website’ niet meegroeit word je op een gegeven moment ingehaald door de technologie en stopt je website met werken (daar zaten wij aardig bij in de buurt met de oude site).

Onze oude website draaide op een zeer oude versie van WordPress, met verouderde (nu niet meer bestaande) plugins en vereiste daardoor een oude versie van PHP en dus een oudere server met een oudere Linux. Geen fijne situatie. Je zou het kunnen vergelijken met Microsoft Word documenten die alleen te openen zijn in Word 2000 (Microsoft voorkomt dit, maar als voorbeeld), waardoor je nog Windows ME nodig hebt en een oude computer waarop je Windows ME nog kan installeren. Een systeem waarop je (beslist) niet meer wilt gaan internetbankieren…

Naast het gebruiken van de latest and greatest software hebben we al ons eigen maatwerk specifiek voor Written in Music zo opgezet dat we veel makkelijker dan voorheen kunnen meegroeien met de ontwikkelingen online.

Met onze nieuwe technische setup zijn we dus weer helemaal bij en klaar voor de toekomt!