×

Recensie

Roots

24 november 2010

Danny Michel

Sunset Sea

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: Continental Song City

Sunset Sea Danny Michel Roots 3.5 Danny Michel – Sunset Sea Written in Music https://writteninmusic.com

Chagrijnig? Pak de cd Sunset Sea van Danny Michel erbij, zet ‘m op en al na vijftien seconden is dat voorbij, zul je merken dat je weer vrolijk bent. Grote kans dat als je dan naar buiten kijkt, dat je zelfs een zomers zonnetje ziet schijnen. En mocht dat niet zo zijn, dan doe je maar alsof. Met deze muziek is dat niet moeilijk. Oeh, wat een heerlijk zomers plezier!

In zijn thuisland Canada is Michel al een aantal jaren een succesvolle artiest. De singer-songwriter heeft inmiddels acht officiële albums op zijn naam staan, Sunset Sea is al zijn tweede van 2010. Die eerste was overigens een live album (Live In Winnipeg).

Michel is ook een eigengereide artiest: hij nodigde fans uit om mee te spelen met zijn muziek en op zijn laatste verjaardag stelde hij 24 uur lang zijn muziek gratis digitaal beschikbaar voor fans. Allemaal om heel bewust die muur tussen artiest en fans te neer te halen. Nog iets wat noemenswaardig is: in 2006 maakte hij een coveralbum van David Bowie, één van zijn muzikale helden. Niet dat je trouwens enige invloed van Bowie hoort op Sunset Sea, die komt uit hele andere hoek.

De afgelopen jaren bracht Michel namelijk veel tijd door in Belize en dat hoor je wel aan de muziek op deze cd, de Centraal-Amerikaanse muzikale invloeden zijn overduidelijk aanwezig. In combinatie met de eveneens volop te horen (en zeer goed bespeelde) elektrische gitaar levert dat een prachtige sound op, die vergelijkingen oproept met namen als Talking Heads, Paul Simon en Sting. Of voor de jongere lezers die het nog niet duidelijk is, denk aan Jason Mraz met zijn hit I’m Yours.

Zoals zo vaak houdt ook hier de vergelijking op waar de verschillen beginnen. Want die zijn er wel degelijk, Michel heeft een eigen geluid. Dat komt onder meer door zijn wat schorre stemgeluid. Dat verwacht je bij deze muziek niet zo snel, maar het past er erg mooi bij. Aan de cd (die trouwens deels in Nederland is opgenomen) hebben veel muzikanten meegewerkt, je hoort ook een vrolijke verscheidenheid aan instrumenten voorbij komen: pedal steel, banjo, accordeon, trompet. Je hoort het plezier in spelen. Plezier dat zeer aanstekelijk werkt voor de luisteraar.

De afsluiter van de cd is het duet Binary Star, met Sarah Harmer, een folkie singer-songwriter die ook uit Canada komt. En die, niet te vergeten, een prachtige stem heeft. Al meteen toen Michel aan het schrijven van het nummer begon, was hij vastberaden om het met haar op te nemen. En zo geschiede dus, hoewel wel op een bijzondere manier: Harmer’s deel werd namelijk niet in dezelfde studio opgenomen als waar Michel zijn deel deed. Zij zat in Costa Rica, kreeg het nummer toegestuurd, zong haar tekst in een studio en zond het over het internet terug naar Michel. Met een titel als Binary Star natuurlijk erg toepasselijk. Het resultaat is een mooie, indringende ballad met prachtige samenzang.

Ja, Sunset Sea is zeker een aanrader voor iedereen die in de winterse kou wat muzikale warmte wil voelen. Toch nog een waarschuwing: na het beluisteren van de cd is er wel een kans dat je opnieuw chagrijnig wordt. Maar dan, omdat er maar acht nummers op staan, dat zouden er veel meer moeten zijn. Oeh, wat een heerlijk zomers plezier!  1. Maybe You Can Find It In Your Heart
  2. Wish Willy
  3. Who's Gonna Miss You?
  4. This Feeling
  5. When I'm You
  6. Switchman
  7. Norma Desmond
  8. Binary Star (feat. Sarah Harmer)