×

Recensie

Alternative

18 oktober 2020

Zigtema

Attempt At Wild

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Syndicate of Melodies

Zigtema - Attempt At Wild
Attempt At Wild Zigtema Alternative 4 Zigtema – Attempt At Wild Written in Music https://writteninmusic.com

Ruim vijf jaar na het laatste Zigtema album laat de Noord-Hollandse band gelukkig weer van zich horen. What About You (2014) kwam niet in geheel optimale omstandigheden tot stand maar had zeker zijn momenten. Het hield frontman Wieb Zigtema, bekend van onder meer The Rousers, The Thought en Shoot The Moon, én band op de kaart. Het nieuwe album Attempt At Wild, dat de songschrijver/zanger/gitarist volspeelde met Jan van der Smit (gitaar), Daniël van Amersfoort (achtergrondvocalen, bas) en Paul Bruin (drums) doet dat ook, maar dan wel met een uitroepteken.

Attempt At Wild is een fraaie, royale collectie songs geworden, waarop Zigtema alle kleuren van zijn muzikale palet vol overtuiging aanspreekt. New wave, Americana, punkpop, folk, sixtiespop/beat; het is allemaal terug te horen op dit pakkende album, rijkelijk gevuld met prikkelende muzikale details, die de ervaring en de muzikaliteit van de band in optima forma laten horen.

Het strijdbare Hide zit vol bravoure en wordt dankzij meerstemmige zang, lekkere breaks en verrassende wendingen een bovengemiddelde track. De goede verstaander hoort een vleugje The Thought. Daar is niets mis mee want uiteindelijk draait het bij Zigtema om het maken van nieuwe muziek. Subtiele referenties naar het verleden, zoals hier, staan dit nooit in de weg. De punkenergie krijgt ruim baan op het even intense als catchy Mighty Drop. Quoting Jack (‘Another suit with a cell phone…’) is ook weer zo’n lekkere opzweper; een mooie mix van pubrock, punk en new wave.

Elders domineren de roots en Americana-sferen meer: Juliette zit vol ingehouden spanning en laat horen dat de band bepaald niet om ideeën verlegen zat; het is mooi om te horen hoe creatief dit nummer muzikaal wordt ingekleurd. House On Wheels is lekkere roots rock die vrijheid en onafhankelijkheid uitstraalt. Veel venijn en een fijne batterij aan gitaren.

Het is mooi om te horen dat Attempt At Wild, met al zijn verschillende invloeden en stijlen toch als een coherent en persoonlijk album binnenkomt: ook het intieme, sensuele From Here On (It’s Clear Sailing) past mooi op dit album. Hetzelfde kun je zeggen van Slow Sunday, dat opvalt door licht psychedelische passages en Johnny & Fonny, over Wieb Zigtema’s zus, die twee jaar geleden overleed. Deze song heeft, mede door de thematiek en de indringende percussie, een geheel eigen sfeer maar is een mooie aanvulling op dit songbook.

De single Half Moon Bay is een van de mooiste Nederlandse indiepopsingles van de laatste tijd: een mooie heldere gitaarsound, scheuten elektronica en akkoorden die je niet meer loslaten. Opgewekt en aansporend: ‘Time to break away’. Het is niet de enige keer dat Zigtema dat lekkere indiepop/rockgeluid van de latere jaren tachtig en de vroegere jaren negentig te pakken heeft: het sprankelende You Can Bring The Wine en het strakke, aanstekelijke The Man Who Murdered Me zijn ook fijne songs in die sfeer die het album extra glans geven. Voeg daarbij dat de overige nummers op deze plaat ook allemaal iets interessants brengen en de conclusie is helder: Attempt At Wild is een muzikaal rijke plaat die overtuigt. Een plaat ook waarvan het goed cherry picking is. Hier ligt een schone taak voor de radio. 1. Hide
 2. Juliette
 3. Half Moon Bay
 4. Sometimes I Slip
 5. Mighty Drop
 6. From Here On (It's Clear Sailing)
 7. Johnny & Fonny
 8. Quoting Jack
 9. You Can Bring The Wine
 10. Leave Us Be
 11. House On Wheels
 12. Dog On A Chain
 13. The Man Who Murdered Me
 14. Slow Sunday