×

Recensie

Rock

25 januari 2015

Zigtema

What About You

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht in eigen beheer

What About You Zigtema Rock 3.5 Zigtema – What About You Written in Music https://writteninmusic.com

In 2012 bracht Wieb Zigtema, bekend van The Rousers, The Thought en Shoot The Moon het solo-album The Willows Weep uit. Dat was destijds de eerste release in een lange tijd van de ervaren muzikant uit Noord-Holland. Het album, met medewerking van onder meer Anne Soldaat, Tineke Schoemaker en Tim Knol, kwam uit bij Excelsior en bracht Zigtema – en tegelijkertijd ook The Rousers – weer terug in de publiciteit.

De opvolger van The Willows Weep liet niet zo lang op zich wachten. In 2014 reisde Zigtema met drummer Paul van Rijswijk, bassist Daniël van Amersfoort en gitarist Jan van der Smit naar Vlieland om opnamen te maken. Dit resulteerde in het album What About You dat onder de bandnaam Zigtema verscheen. Een plaat met een echt bandgeluid, dus ook een bandnaam.

What About You is een prima klinkende plaat die veertien, over het algemeen korte songs herbergt. Americana, rootsrock, folkpop en hier en daar een vleug indiepop en new wave; Zigtema legt het allemaal lekker neer. Regelmatig houdt de band zich tekstueel en muzikaal aan de conventies van de traditionelere rock en pop en biedt men degelijke kwaliteit die verder niet bijzonder opvalt. Evenzo vaak laat de band echter horen bovengemiddeld te kunnen opereren. Zonder echt te vlammen en uit te halen weet Zigtema dan toch te raken. Hier komt natuurlijk de ervaring van de bandleden om de hoek kijken.

Het langzame titelnummer zit vol ingehouden spanning; het uiteenlopende gitaargeluid (inclusief banjo) en het onverwachts ingezette marsritme doen de oren spitsen. Ook Leaves kent die onderhuidse spanning en subtiele dynamiek. En Tim Knol zingt mee. Het melodieuzere, uptempo Thin Line met zijn catchy gitaarwerk en heldere teksten (‘It’s a thin line between what’s love and what’s lust… I need to be that special one’) gaat wat meer richting indiepop/new wave. Dit alles geldt eigenlijk ook voor Dutch Summer. Het zijn tracks die het geluid van What About You op aanstekelijke wijze wat breder trekken.

The Ghost is smaakvolle, melancholieke country/pop met wederom een bijdrage van Tim Knol. Het ogenschijnlijk bittere Mama Thank You is een robuustere, midtempo rocker. Het is niet de enige keer dat Wieb Zigtema zich direct richt tot mensen om hem heen. Ook een track als No More zoekt de confrontatie (‘Must be the way you look at me, with those eyes full of cheap contempt’). Het fijn opgebouwde Ripples, uitmondend in een fraaie uitloop van dunne gitaarlijnen, koortjes en subtiel aanjagende drums is naar het einde van de plaat toe nog een fijn pareltje.

Hoewel mede-oprichter van Excelsior Frans Hagenaars een hand had in de productie van What About You, verscheen deze plaat in eigen beheer en niet, zoals voorganger The Willows Weep, bij Excelsior. Hopelijk kan Zigtema dit prettige album op eigen kracht, vanuit het Noord-Hollandse livecircuit, verder het land inslingeren. 1. This Car's Got No Reverse
 2. What About You?
 3. Thin Line
 4. The Ghost
 5. Frogs
 6. Leaves
 7. Dutch Summer
 8. Drag Me Down
 9. Mama Thank You
 10. No More
 11. November
 12. Ripples
 13. Blessings
 14. Believer