×

Recensie

Jazz

06 september 2023

Yussef Dayes

Black Classical Music

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Brownswood Recordings

Black Classical Music Yussef Dayes Jazz 4.5 Yussef Dayes – Black Classical Music Written in Music https://writteninmusic.com

Met een 19 tracks (!!) tellend dubbelalbum maakt de gevierde Britse drummer Yussef Dayes dan eindelijk zijn debuut onder alleen zijn eigen naam. Het is een rijk geschakeerd album dat de bron van de opkomst van de Bitse jazz van de afgelopen jaren wederom prachtig blootgeeft.

Dayes is een van de muzikanten die de golf aan jonge erg getalenteerde Britse muzikanten statuur en veel aandacht gaf. Natuurlijk was het de Brownswood verzamelaar We Out Here, de plaat onder leiding van saxofonist Shabaka Hutchings, die met zijn bands Sons of Kemet, Shabaka and the Ancestors en The Comet Is Coming de grote aanjager van die jazzgolf was, die het pad plaveide.

Maar zeker was dat ook het meesterlijke album Black Focus (2016) van de Yussef Kamaal, de band rondom Dayes en toetsenman Kamaal Williams. Met het samen met singer-songwriter/gitarist Tom Misch uitgebrachte What Kinda Music (2020) schoot Yussef Dayes ook vol in de roos. Ondertussen bracht hij met vrienden als Alfa Mist, Rocco Paladino en Mansur Brown het in de Abbey Road opgenomen Love Is the Message (2018) uit, wat een gigantische hit werd.

De laatste twee jaren was er dan eindelijk zijn band die alle aandacht kreeg. Op uitnodiging van het vermaarde collectief Soulection speelde de band vorig jaar in Joshua Tree Park in Californië een zeer smaakvolle sessie die in beeld en geluid werd vastgelegd. Het bleek de aanloop tot Black Classical Music waarop vrijwel dezelfde band meespeelt als op die sessie. Dus met Rocco Paladino op bas, Alexander Bourt of percussie, Malik Venna op sax en met Charlie Stacey op keyboards (de eigenlijk vast kracht van Dayes’ band).

Black Classical Music is een rijke muzikale jazzbelevening. De creativiteit van Dayes kent geen grenzen en ook de muzikanten om hem heen hebben die muzikale gretigheid die de Britse jazzscene zo herkenbaar maakt. Met de fabuleuze titeltrack als glansrijke albumopener duwen ze diep door in de souljazz met fascinerende ritmes en zeer rijk en avontuurlijk spel. Het blijkt een voorbode van 19 gloedvolle jazztracks.

Black Classical Music, een ode aan zijn familie en muzikale achtergrond, is overduidelijk een plaat waar hij alles wat hij in zijn leven vol muziek heeft meegekregen, heeft willen stoppen. Voor de man die op zijn vierde reeds zijn eerste drumstel kreeg, in zijn tienerjaren al met zijn broers in diverse bands speelde en op het podium stond en nog maar 23 was toen Black Focus uitkwam is dat al een schatkist aan muzikale bagage.

Hoewel Dayes’ naam op de voorkant van de plaat staat, is het wel degelijk de gehele band die deze plaat heeft gemaakt. Steeds weer draagt iedereen bij aan de compositie, ook credit technisch. Daardoor is de muzikale betrokkenheid optimaal, zit iedere muzikant volledig in zijn eigen perfecte zone.

Het blijft een groot feest om de ritmetandem Dayes en Paladino telkens weer te horen. Zij zijn in alles de fantastisch, steeds weer verrassend spelende, basis waarover de composities zich ontwikkelen. Rasmuzikanten als ze zijn verrassen ze met spannend steeds weer avontuurlijk en soms echt buitenissig goed spel en beheersen ze de groove als geen ander. Fascinerend hoe deze twee jonge muzikanten elkaar in alles beter maken.

Black Classical Music is muzikaal zo rijk als de albumtitel doet vermoeden. De muziek stuitert verrukkelijk van groovy jazz naar soul en spiritual jazz, duikt dan weer doordrenkt van dub en hiphop de atmosfeer in. Black Classical Music is ook een album waarop de muziekgeschiedenis, en vooral die van de jazz, en de multicultulariteit van Londen glansrijk naar voren komen. De Afrikaanse en Latijnse invloeden schuiven namelijk net zo hard voorbij.

Met Shabaka Hutchings (natuurlijk mag hij niet ontbreken), de broers Nathaniel en Theon Cross, Tom Misch, Miles James, Sheile Maurice Grey, Chineke! Orchestra (het emotionele intermezzo Magnolia Symphony), Chronixx, Masego en Jamilah Barry als muzikale gasten en gelardeerd met stemfragmenten van zijn dochter (het waanzinnige The Light), moeder en vader is Black Classical Music een prachtig (muzikaal) familie-momentum geworden.

Black Classical Music is een album waar het plezier van muziek maken vanaf spat en de begeestering om het mooiste uit muziek te halen groot is. Waar de muziek even hard intrigeert als ontroert. Black Classical Music is een hedendaags jazz-meesterstuk. 1. Black Classical Music (met Venna & Charlie Stacey)
 2. Afro Cubanism
 3. Raisins Under The Sun (met Shabaka Hutchings)
 4. Rust (met Tom Misch)
 5. Turquoise Galaxy
 6. The Light (met Bahia Dayes)
 7. Pon Di Plaza (met Chronixx)
 8. Magnolia Symphony
 9. Early Dayes
 10. Chasing The Drum
 11. Birds Of Paradise
 12. Gelato
 13. Marching Band (met Masego)
 14. Crystal Palace Park (met Elijah Fox)
 15. Presidential (met Jahaan Sweet)
 16. Jukebox
 17. Woman's Touch (met Jamilah Barry)
 18. Tioga Pass (met Rocco Palladino)
 19. Cowrie Charms (met. Leon Thomas & Barbara Hicks)