×

Recensie

Eigentijds

29 augustus 2016

Woodkid & Nils Frahm – OST.

OST Ellis

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Erased Tapes

OST Ellis Nils Frahm Woodkid Eigentijds 4 Woodkid & Nils Frahm – OST. Ellis Written in Music https://writteninmusic.com

De soundtrack van de korte film Ellis is nu ook op album verschenen. De door Woodkid geschreven en door Nils Frahm uitgevoerde soundtrack kent ook nog prominente voorgedragen teksten van filmlegende Robert de Niro.

Ellis verhaald over het beroemde eiland bij New York dat voor 60 jaar het centrale binnenkomstpunt voor de stad was. Immigranten die soms weken op boten hadden gezeten en hun dromen om het land te kunnen betreden zagen verwezenlijkt of bruut werden terug gestuurd naar het land van herkomst. Met de blik op alle vluchtelingen die vandaag de dag asiel in westerse landen aanvragen dus meer actueel dan ooit. Ellis Island is nu een plek waar een museum als herinnering aan het verleden is neergezet.

De muziek van de korte film van JR is beeldend, desolaat en emotievol. Opgenomen in Frahm’s eigen studio’s werden de twee composities vrijwel geheel door Frahm zelf ook ingespeeld. De enige extra bijdragen zijn er van een strijkers ensemble, maar deze komen eigenlijk pas op het einde van de eerste compositie. Op de eerste compositie speelt Frahm piano op de tweede harmonium.

Doordat de composities door Woodkid geschreven zijn horen we een andere Frahm. Meer ingetogen spelend en minder in lagen opbouwend dan we van het gewend zijn. Zijn spel is echter prachtig en de muziek wordt alleen maar rijker als de Niro met zijn prachtige voordraagstem de bijzondere verhalen van de reizigers, die op Ellis Island werden vastgehouden voordat ze ‘eventueel’ Amerika in mochten, verteld.

De soundtrack is net als de film kort maar is terecht op album uitgebracht. Het zijn andersoortige Frahm werken die op Ellis te horen zijn. Natuurlijk heeft de tijd van de opnamen daar aan bijgedragen. Frahm dook onverwacht zijn thuisstudio in toen hij niet naar Brussel kon vliegen omdat daar net die verpletterende aanslagen hadden plaatsgevonden. Met dat in gedachten speelde Frahm de stukken in. Ellis een zeer bijzondere soundtrack voor een al net zo bijzondere korte film.

Tracklisting Ellis:

Winter Morning I

Winter Morning II next