×

Recensie

Klassiek

21 oktober 2012

Wolfgang Amadeus Mozart

Vesperae & Litania

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Carus Verlag

Vesperae & Litania Klassiek 4 Wolfgang Amadeus Mozart – Vesperae & Litania Written in Music https://writteninmusic.com

Ter ere van het 40-jarig jubileum van het Duitse label Carus is in de maand oktober een nieuwe serie CD’s uitgebracht. Hij heet Carus Classics en bevat 10 uitgaven uit de back-catalog van het label. Alle CD’s verschijnen in de vorm van een digi-pack met een uitgebreid informatief CD-boekje. Deze serie van choralen bevat werken van onder andere Rossini, Vivaldi, Brahms, Schubert en Mozart.

De Mozart CD bevat twee vespers (avond-gebeden) en een litanie. Carus is een label dat, in plaats van mass-appeal, een hoge standaard aan de interpretatie en het repertoire stelt. De werken op deze CD worden uitgevoerd door het Estoons Filharmonisch Kamerkoor en het Tallinn Kamer Orkest onder leiding van Tõnu Kaljuste. Solisten zijn de sopraan Kaia Urb, de alt Ave Moor, de tenoren Tiit Kogermann en Mati Turi en de bas Uku Joller. Frequente lezers van mijn stukken herkennen Mati Turi misschien uit mijn review van Götterdämmerung.

Het fijne aan de zangers in het Estoons Filharmonisch Kamerkoor is dat hun stemmen prima bij elkaar passen. Het koor klinkt opvallend homogeen, zonder dat het saai wordt. Het spel van het Tallinn Kamer Orkest is erg mooi en de tempi van Tõnu Kaljuste passen prima bij deze muziek. De solisten zingen stuk voor stuk hun partijen op een prachtige manier. Opvallend mooi is de stem van Kaia Urb, haar solo in het Agnus Dei van de litanie raakt je in het hart. De CD is opgenomen in de Dom van Tallinn en de akoestiek draagt bij aan het stichtelijke karakter van Mozart’s muziek.
Tracklisting Vesperae & Litania:
Vesperae Solennes De Dominica KV 321
01. Dixit Dominus
02. Confitebor Tibi
03. Beatus Vir
04. Laudate Pueri
05. Laudate Dominum
06. Magnificat Anima Mea
Litaniae Lauretanae KV 195
07. Kyrie Eleison
08. Sancta Maria
09. Salus Infirmorum
10. Regina Angelorum
11. Agnus Dei
Vesperae Solennes De Confessore KV 339
12. Dixit Dominus
13. Confitebor Tibi
14. Beatus Vir
15. Laudate Pueri
16. Laudate Dominum
17. Magnificat Anima Mea